Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи коригувати фінрезультат звітного року, якщо сума доходу за попередній рік перевищувала 20 млн грн., а в звітному році – не перевищує?

January 31, 2017

У платника податку на прибуток сума загального доходу за 2015 рік склала 40 млн грн., а за 2016 рік – 18 млн грн. Чи потрібно такому платнику при складанні декларації з податку на прибуток (далі – декларація) за 2016 рік застосовувати коригування згідно з розд. III Податкового кодексу?

Ні, не треба. Пояснимо.
Якщо у платника податку на прибуток річний дохід за останній річний період перевищує 20 млн грн., такий платник починаючи з такого року визначає об’єкт оподаткування шляхом коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці, визначені Податковим кодексом (далі – ПК) (пп. 134.1.1 ПК). При цьому в наступному році він подає звітність щоквартально, у якій визначає різниці згідно з розд. III ПК (п. 137.5 ПК).
А що робити такому платнику податку, якщо в наступному році сума його річного доходу не перевищить 20 млн грн.?
Оскільки окремої норми щодо цього питання у ПК немає, такий платник податку повинен керуватись загальними приписами ПК.
А саме платник податку на прибуток, у якого річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн.:
• має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років) (пп. 134.1.1 ПК);
• у наступному звітному році звітує один раз за підсумками року (п. 137.5 ПК).
Оскільки за результатами останнього звітного (податкового) періоду показники підприємства за 2016 рік не перевищують ліміт у 20 млн грн., то за результатами 2016 року платник податку має право обраховувати об’єкт оподаткування без застосування коригувань згідно з розд. III ПК.
Таким чином, річна декларація за 2016 рік може бути подана без визначення таких коригувань.

Джерело: "Баланс" № 10, який виходить з друку 02.02.17 р.

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!