Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Колективний договір можна зареєструвати у сільраді

July 24, 2013

Внесено зміни до деяких законодавчих актів України щодо повноважень на здійснення повідомної реєстрації колективних договорів і угод. 

Так, виконавчим органам сільських, селищних, міських рад надано право повідомної реєстрації колективних договорів і територіальних угод відповідного рівня (досі таке право надавалося лише місцевим органам виконавчої влади). Порядок реєстрації затверджено постановою КМУ від 13.02.13 р. № 115.

Також уточнено, що колективний договір – це угода, яка укладається між роботодавцем з однієї сторони і одним або кількома профспілковими органами, а у разі відсутності таких органів – представниками працівників, обраними і уповноваженими трудовим колективом, з іншої сторони.

Закон від 02.07.13 р. № 379-VII набув чинності з 24.07.13 р. ( «Голос України» від 23.07.13 р. № 134).

 

До відома: колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають право юридичної особи. Утім можна стверджувати, що укладення колдоговору – справа добровільна, адже відповідальність за його відсутність законодавством не передбачена.

Проте, якщо колдоговір укладено, його умов треба обов’язково дотримуватися, оскільки згідно зі ст. 412 КУпАП їх порушення чи невиконання тягне за собою накладення адміністративного штрафу у розмірі від 50 до 100 НМДГ (від 850 до 1 700 грн.).

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!