Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Коли упущено реєстрацію платника ПДВ

September 1, 2017

Відповідно до п. 181.1 ПК якщо загальна сума від здійснення операцій із постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 грн. (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку в контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПК, крім особи, яка є платником єдиного податку першої – третьої групи.
При цьому згідно з п. 183.1 ПК будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку, подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву.
При обов’язковій реєстрації особи як платника податку реєстраційна заява подається до контролюючого органу не пізніше 10-го числа календарного місяця, що настає за місяцем, у якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, визначеного в ст. 181 ПК (п. 183.2 ПК).
Пунктом 183.10 ПК передбачено, що будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку, не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.
Згідно з п. 201.8 ПК право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку в порядку, передбаченому ст. 183 ПК.
Отже, особа, яка не подала своєчасно заяву на реєстрацію платником ПДВ, але при цьому підлягала обов’язковій реєстрації, не має змоги самостійно сплатити до бюджету суму податку, нараховану до моменту її реєстрації як платника ПДВ.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kogda-upushhena-registraciya-platelshhika-NDS

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!