Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Коли майно співмешканців є спільною власністю

October 5, 2015

Верховний Суд України розглянув справу про встановлення факту проживання однією сім'єю, визнання майна спільною сумісною власністю і права на частину квартири. Квартира була придбана на ім'я одного з колишнього подружжя в 2003 році в період їхнього розлучення.
Так, майно, придбане під час спільного проживання особами, що не перебувають у зареєстрованому шлюбі між собою, є об'єктом їх спільної сумісної власності, якщо:
1) майно набуте в результаті спільної роботи таких осіб в сім'ї (при цьому спільною працею осіб слід вважати їх загальні або індивідуальні трудові зусилля, в результаті яких вони отримали загальні або особисті доходи, об'єднані в майбутньому для отримання спільного майна, ведення ними спільного господарства, побуту та бюджету);
2) інше не встановлено письмовою угодою між ними.
У зв'язку з цим суду при вирішенні спору про поділ майна, придбаного сім'єю, необхідно встановити не тільки факт спільного проживання сторін у справі, а й обставини придбання спірного майна в результаті спільної роботи.
Сам факт перебування у незареєстрованих шлюбних відносинах без встановлення обставин ведення спільного господарства, побуту та бюджету не є підставою для визнання права власності на половину майна за кожною зі сторін.
Тільки у випадку встановлення цих обставин положення частини 1 ст. 17 Закону «Про власність» будуть правильно застосовуватися.

Рішення ВСУ від 23.09.15 р. № 6-1026цс15.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!