Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Касовий апарат не обладнаний скринькою для зберігання готівки: як бути з коштами?

July 15, 2016

Відповідно до ст. 2 Закону України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг  (далі – Закон №265), місце проведення розрахунків — це місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.
Згідно з п. 6 розділу ІІІ Порядка реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 28.08.2013 №417, внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватись через реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО) з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо таке внесення чи видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій. Крім того, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.
Так, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО (п. 13 ст. 3 Закону №265).
Тобто непроведення через РРО суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків з використанням операції «службове внесення», може призвести до невідповідності сум коштів, зазначених у денному звіті РРО, сумі готівкових коштів на місці проведення розрахунків.
Однак, якщо РРО, розташований на місці проведення розрахунків, не обладнаний скринькою для зберігання готівкових коштів, то таку готівку можна зберігати в сейфі, проте таку ситуацію суб’єкту господарювання необхідно обумовити у внутрішньому наказі. При цьому в сейфі, розміщеному на місці проведення розрахунків, повинна зберігатися лише виручка, проведена через РРО.

Відділ організації роботи
Головного управління ДФС у Тернопільській області

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kassovyj-apparat-ne-oborudovan-yashhikom-dlya-xraneniya-nalichnosti-kak-byt-so-sredstvami

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!