Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Які послуги інтернатних установ можуть бути платними

August 30, 2016

Інтернат може надавати платні послуги при наявності у громадян похилого віку, інвалідів працездатних родичів або дітей, які повинні забезпечити їм догляд.
Як пояснили в Міністерстві соціальної політики України, згідно зі статтею 51 Конституції України повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.
Відповідно до глави 17 Сімейного кодексу України обов'язку утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги, покладаються на повнолітніх дочку, сина.
Законом України "Про соціальні послуги" стаціонарні інтернатні установи та заклади і територіальні центри визначаються як суб'єкти, які надають соціальні послуги.
Статтею 7 цього Закону передбачено, що соціальні послуги можуть надаватися як за плату, так і безоплатно.
В Україні функціонують 289 інтернатних установ, в тому числі: 49 дитячих будинків-інтернатів, 144 психоневрологічних інтернату, 66 будинків-інтернатів для людей похилого віку та інвалідів і 27 пансіонатів ветеранів війни і праці.
Діяльність інтернатних установ регулюється Типовими положеннями, затвердженими наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.2001 № 549.
Зокрема, відповідно до пункту 3.1. Типового положення про психоневрологічний інтернат в інтернат приймаються на державне утримання психічно хворі особи, які досягли пенсійного віку, та інваліди першої і другої груп з психоневрологічними захворюваннями, старші 18 років, які за станом здоров'я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги.
Відповідно до п. 3.1. Типового положення про будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, геріатричному пансіонаті, пансіонаті для ветеранів війни і праці в будинок-інтернат приймаються на державне утримання:
- особи похилого віку які досягли пенсійного віку;
- інваліди першої і другої групи, старше 18 років, які за станом здоров'я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, яким згідно з медичним висновком не протипоказане перебування в будинку-інтернаті та які не мають працездатних родичів, зобов'язаних їх утримувати.
Інтернат може надавати платні послуги при наявності у громадян похилого віку, інвалідів працездатних родичів або дітей, які повинні забезпечити їм догляд.
Відповідно до пункту 3.1 Типового положення про дитячий будинок-інтернат, в будинок-інтернат приймаються на державне утримання діти віком від 4 до 18 років з вадами фізичного або розумового розвитку та психічними розладами, які за станом здоров'я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування , медичної допомоги.
Беручи до уваги викладене, в інтернатних установах системи соціального захисту населення можуть обслуговуватися за плату громадяни похилого віку, інваліди (за винятком осіб з психічними захворюваннями), які мають працездатних родичів або дітей, які повинні забезпечити їм догляд і підтримку.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kakie-uslugi-internatnyx-uchrezhdenij-mogut-byt-platnymi.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!