Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Які звіти використовувати для аналізу собівартості?

November 5, 2014

Виробництво сільськогосподарської продукції характеризується тривалим циклом. Через це визначити собівартість сільськогосподарської продукції до закінчення виробничого циклу в бухгалтерському обліку неможливо. Облік у конфігурації «1С:УСХП» ведеться згідно з П(С)БО 30 «Біологічні активи».

Собівартість сільськогосподарської продукції найкраще аналізувати у звіті «Відомість з обліку витрат». Найзручніше проводити аналіз із такими угрупуваннями звіту: «Підрозділ», «Рахунок», «Номенклатурна група», «Характер витрат», «Стаття витрат», «Витрата».

У цій конфігурації використовується така ідеологія обліку й алгоритм визначення собівартості сільськогосподарської продукції:

- прямі витрати в момент виникнення відносяться на культуру або продукцію тваринництва (наприклад, витрати з посадки гороху (номенклатурна група «Горох») – це прямі витрати, які відображаються на рахунку 231 «Основне виробництво»;

- загальновиробничі витрати розподіляються щомісячно (наприклад, зарплата головного агронома обліковується на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати» без зазначення номенклатурної групи, оскільки цей вид витрат слід розподілити на всі культури) автоматично згідно із зазначеною базою розподілу за допомогою документа «Розрахунок собівартості»;

- витрати, розподіл яких неможливо провести щомісячно (наприклад, ремонт комбайнів протягом січня-лютого, витрати на який обліковуються на рахунку 232 «Допоміжні виробництва», номенклатурна група «Машинно-тракторний парк») і які накопичуються протягом року по допоміжних підрозділах, а в кінці року розподіляються на сільгосппродукцію (оскільки база розподілу для ремонту комбайнів з’явиться не раніше, ніж зберуть весь урожай).

Більш докладну відповідь на це питання див. у журналі „БАЛАНС-АГРО” від 03.11.14 р. № 41.

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!