Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як розрахувати відпустку чорнобильцям 4-ї категорії?

May 28, 2015

Відповідно до частини першої ст. 47 Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" працівникам, які працюють (перебувають у відрядженні) у зоні посиленого радіоекологічного контролю, надається щорічна основна відпустка тривалістю пропорційно відпрацьованому на цій території часу - 30 календарних днів. Загальна тривалість відпустки не повинна перевищувати 42 календарних дні.
Органами соціального захисту населення відшкодовується різниця між тривалістю відпустки, що надається згідно зі ст. 47 Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", і тривалістю щорічної основної відпустки, що надається відповідно до Закону "Про відпустки", без урахування додаткових відпусток.
Законом від 28.12.14 р. № 76-VIII (далі - Закон) внесено зміни до Закону "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи", згідно з якими із зон радіоактивного забруднення виключена зона посиленого радіоекологічного контролю (4 зона), і в Закон "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", згідно з якими розпочато реформування системи пільг та компенсаційних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Цей Закон набрав чинності з 01.01.15 р
Оскільки закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, тривалість щорічної основної відпустки працівника, який до набрання чинності Законом працював у зоні посиленого радіоекологічного контролю, повинна розраховуватися пропорційно відпрацьованому часу, тобто, наприклад, за період роботи з 01.02.14 р. по 31.12.14 р. з розрахунку 30 календарних днів, а починаючи з 01.01.15 р. по 31.01.15 р. з розрахунку 24 календарних дні.

Лист Мінсоцполітики від 04.03.15 р. № 85/13/116-15.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!