Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як прийняти на роботу іноземця: правила та заборони

October 17, 2014

Іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов`язки, як і громадяни України. Хоча Конституцією, законами та міжнародними договорами України може бути передбачено винятки.

Уточнимо, що іноземець – це особа, яка не має громадянства України та є громадянином (підданим) іншої держави. А особа без громадянства – це особа, яку жодна держава відповідно до свого законодавства не вважає своїм громадянином. Але для стислості далі в консультації називатимемо їх усіх просто іноземцями.

Ви напевно чули, що для прийняття на роботу іноземця треба отримати дозвіл у службі зайнятості (далі – дозвіл). Але не завжди.

Назвемо найпоширеніші випадки та зазначимо, які документи зобов`язані мати ці особи:

- іноземці, які постійно проживають в Україні (повинні отримати посвідку на постійне проживання);

- іноземці, які отримали статус біженця відповідно до законодавства України чи отримали дозвіл на імміграцію до України (повинні мати посвідчення біженця;

- іноземці, які визнані особами, що потребують додаткового захисту, або яким надано тимчасовий захист в Україні (повинні мати посвідчення особи, що потребує додаткового захисту).

Отримати дозвіл на працевлаштування іноземця може тільки роботодавець-юрособа. Можливість видачі такого дозволу роботодавцю-підприємцеві чинним законодавством не передбачена.

Дозвіл видається на строк до одного року.

Повторно отримувати дозвіл не потрібно, його можна продовжити на такий самий строк.

А для іноземців – внутрішньокорпоративних цесіонаріїв дозвіл видається строком до 3 років, із можливістю продовження на 2 роки.

Як роботодавцеві отримати дозвіл?

Роботодавець повинен подати службі зайнятості інформацію про попит на робочу силу (вакансії) за формою № 3-ПН.

Через 15 календарних днів після подання форми № 3-ПН (не раніше!) роботодавець має право звернутися до служби зайнятості із заявою, додавши до неї необхідні документи для оформлення дозволу, зокрема потрібні:

- копії документів про освіту чи кваліфікацію іноземця;

- копії сторінок його паспорта з особистими даними;

- дві кольорові фотографії розміром 3,5 х 4,5 см;

- медична довідка про те, що іноземець не хворий на хронічний алкоголізм, на токсикоманію, наркоманію чи інфекційні захворювання, перелік яких визначено МОЗ;

- довідка, скріплена печаткою та завірена підписом роботодавця, про те, що посада, яку обіймає іноземець, не вимагає наявності громадянства України та отримання допуску до державної таємниці;

- довідка МВС чи уповноваженого органу іноземної держави про те, що на момент оформлення дозволу іноземець не відбуває покарання за скоєний злочин і стосовно нього не відкрито кримінального провадження.

Зверніть увагу: документи повинні бути переведені українською мовою, завірені згідно із законодавством країни їх видачі та легалізовані в установленому порядку.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС” від 13.10.14 р. № 84-85.

Новини за темою:

Змінилися правила оформлення віз для в`їзду в Україну

Роботодавців звільнено від плати за дозвіл на використання праці біженців

Новий Порядок меддопомоги іноземцям та особам без громадянства

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!