Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як здійснити коригування податкового кредиту між видами сільгоспдіяльності?

November 10, 2016

Сільгосппідприємство – суб’єкт спецрежиму з ПДВ під час придбання виробничих засобів та основних фондів відобразило податковий кредит у таблиці 1 додатка 10 до декларації з ПДВ, оскільки планувало виростити та реалізувати насіння соняшнику. Однак після збору врожаю було прийнято рішення використати частину насіння (приблизно 20 %) для переробки на олію. Яким чином сільгосппідприємству здійснити коригування податкового кредиту?

Нагадаємо, що відповідно до п. 209.2, 209.19 Податкового кодексу (далі – ПК) сільгосппідприємства – суб’єкти спецрежиму з ПДВ,85 % від суми ПДВ із реалізації соняшнику (за мінусом податкового кредиту) мають сплачувати до бюджету, а 15 % – на свій спецрахунок. Водночас ПДВ із реалізації соняшникової олії розподіляється між бюджетом та спецрахунком у співвідношенні 50 х 50 (50 % – до бюджету, 50 % – на спецрахунок).
Суб’єкти спеціального режиму повинні вести окремий облік зазначених вище операцій.
Для ведення податкового обліку за окремими видами сільськогосподарських операцій у складі податкової декларації з ПДВ із позначками «0121»–«0123» передбачено додаток 10 «Розрахунок сум податку на додану вартість за операціями із сільськогосподарськими товарами/послугами, що підлягають сплаті до державного бюджету та перерахуванню на спеціальний рахунок (ДС10)».
Розподіл суми податкового кредиту звітного періоду за видами сільськогосподарських операцій здійснюється у відповідних рядках таблиць 1, 2 та 3 додатка 10 виходячи з того, для використання в яких саме видах сільськогосподарської діяльності були придбані/ввезенні товари/послуги, необоротні активи.
У разі зміни напряму використання придбаних/ввезених товарів/послуг, необоротних активів у межах спецрежиму оподаткування платник податку – суб’єкт спецрежиму повинен відкоригувати показники відповідних рядків таблиць 1, 2 та 3 додатка 10.
Зміна напряму використання не є помилкою (як у наведеній ситуації). Тому коригування податкового кредиту здійснюється не шляхом подання уточнюючого розрахунку до раніше поданої спецрежимної податкової декларації з ПДВ (0121–0123), а в податковій декларації з ПДВ із позначками «0121»–«0123» того періоду, у якому відбулася відповідна зміна напряму. Для підтвердження дати зміни та мети напряму використання раніше придбаних товарів (робіт, послуг) чи основних засобів слід оформити бухгалтерську довідку.
Коригування податкового кредиту у зв’язку зі зміною напряму використання здійснюється в додатку 10 на підставі бухгалтерської довідки шляхом перенесення обсягів придбаних/увезених товарів/послуг, необоротних активів з однієї таблиці додатка 10 (зі знаком «–») в іншу таблицю додатка 10 (зі знаком «+»).
Обсяги придбаних/увезених товарів/послуг переносяться з однієї таблиці додатка 10 до іншої виходячи із ціни придбання таких товарів/послуг, а обсяги придбаних/увезених необоротних активів – у межах їх балансової (залишкової) вартості.
При цьому слід звернути увагу, що в наведеній ситуації податковий кредит за таблицею 1 буде зменшено, натомість збільшено податковий кредит за таблицею 3 додатка 10 до спецрежимної деклараії з ПДВ. Розрахунки з бюджетом за звітний період слід здійснювати в порядку, передбаченому ст. 200 ПК [додатково див. лист ДФС у Чернігівській обл. від 23.09.16 р. № 20752/6/99-99-12-02-01-15 на с. 5 цього номера – Ред.].

Джерело: "Баланс-Агро" № 42, який виходить з друку 14.11.16 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!