Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як визначити дохід підприємця-єдинника від безплатного отримання товарів, робіт, послуг?

December 5, 2014

До доходу платника єдиного податку включається вартість безплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). При цьому безплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані єдиннику згідно з письмовими договорами.

Також завважимо, що ПК не вимагає від єдинників (фізосіб та юросіб) визнавати дохід при безплатному отриманні товарів (робіт, послуг) на рівні не нижче від звичайної ціни.

Проте фахівці контролюючих органів бажають бачити у фізосіб-єдинників «безплатний» дохід за звичайною ціною, посилаючись на пп. 135.5.4 ПК. Але ж положення пп. 135.5.4 ПК призначені тільки для платників податку на прибуток. Тому їх застосування до платників єдиного податку вважаємо неправомірним.

Давайте перевіримо, чи немає будь-яких інших законодавчих норм, згідно з якими дохід фізосіб-єдинників від безплатного отримання визнається за звичайною ціною.

Як відомо, фізособи-єдинники бухоблік не ведуть. Свої доходи вони відображають у книгах обліку доходів і витрат. Тому правила бухобліку для фізосіб не працюють. Але для них, як і для всіх платників податків, діє п. 44.1 ПК, згідно з яким доходи і витрати відображаються на підставі первинних документів.

Отже, якщо товари (роботи, послуги) отримані безплатно:

- на підставі письмових договорів – то єдин­ник-фізособа повинен відобразити в книзі обліку дохід у розмірі вартості таких товарів (робіт, послуг), зазначеної в супровідних документах (договорі, накладній, акті тощо). І не обов`язково така вартість повинна відповідати звичайній ціні;

- за усною домовленістю – тоді контролюючі органи люб`язно дозволяють єдиннику-фізособі дохід узагалі не визнавати. Але... тільки як єдиннику.

Тобто розслаблятися не варто. На думку фахівців ДФС, при безплатному отриманні за усною домовленістю єдиннику все ж таки доведеться визнати дохід, але вже як простій фізособі. Слід відобразити суму такого доходу в річній декларації з ПДФО та сплатити цей податок.

У якій сумі відображати дохід у декларації, якщо документів немає (домовленість усна)? Контролюючі органи цього не роз`яснили.

Базою обкладення ПДФО за загальними правилами буде вартість безплатно отриманих товарів (робіт, послуг), розрахована за звичайними цінами і помножена на «натуральний» коефіцієнт.

Таким чином, усе залежить від способу оформлення операції. Якщо фізособа-єдинник безплатно отримує товари (роботи, послуги):

- на підставі письмових договорів дарування, інших письмових договорів, які згідно із законодавством не передбачають компенсації вартості або повернення таких товарів (робіт, послуг), – то дохід визнається єдинником у розмірі вартості товарів (робіт, послуг), зазначених у прибуткових документах;

- на підставі усної домовленості, тобто без документів – тоді дохід отримувача як простої фізособи підлягає обкладенню ПДФО.

Більш докладну відповідь див. у журналі „БАЛАНС” від 08.12.14 р. № 101-102.

 

Новини за темою:

На підприємця-єдинника працює фізособа зі своїм автомобілем: як оформити відносини?

Чи може фізособа-єдинник видавати позики?

Чи може єдинник другої групи – ресторатор надавати послуги юрособам на загальній системі оподаткування?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!