Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як оплачувати суміснику листок непрацездатності у зв`язку з вагітністю та пологами

March 7, 2017

Згідно з нормами частини першої ст. 30 Закону від 23.09.99 р. № 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 1105) допомога по вагітності та пологах призначається та надається за основним місцем роботи та за сумісництвом у порядку, установленому Кабміном.
Пунктом 30 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266 (далі – Порядок № 1266), у редакції постанови КМУ від 26.06.15 р. № 439, яка діє з 04.07.15 р., передбачено, що в разі коли на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумісництвом, обчислення середньої заробітної плати здійснюється страхувальниками окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом. Розрахунковий період у такому разі визначається за кожним місцем роботи окремо.
Допомога по вагітності та пологах призначається на підставі копії виданого в установленому порядку листка непрацездатності, засвідченого підписом керівника і скріпленого печаткою за основним місцем роботи, та довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи.
Якщо особа працює на декількох роботах за сумісництвом, додатково додаються довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом.
У такому разі сумарна зарплата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ.
Відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону № 1105 сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду, та не може бути меншою, ніж розмір МЗП, установленої на час настання страхового випадку.
Слід зазначити, що відповідно до абзацу третього ч. 5 ст. 8 Закону від 08.07.10 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» при нарахуванні зарплати (доходів) фізособам із джерел не за основним місцем роботи ставка ЄСВ, установлена цією частиною (22 %), застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру. Тобто для сумісників базою нарахування ЄСВ є фактично нарахована зарплата.
Тому сума допомоги по вагітності та пологах суміснику розраховується із середньоденної зарплати, визначеної відповідно до вимог Порядку № 1266, а саме із фактично нарахованої за розрахунковий період зарплати. При цьому доплата до суми допомоги по вагітності та пологах до розміру МЗП не здійснюється, оскільки за даним страховим випадком норма ч. 2 ст. 26 Закону № 1105 реалізована за основним місцем роботи.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Oplata-listka-netrudosposobnosti-v-svyazi-s-beremennostyu-i-rodami-sovmestitelyu.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!