Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як обкладати ПДФО донараховану в листопаді індексацію зарплати за минулі місяці?

December 11, 2015

У листопаді 2015 року працівнику, прийнятому на роботу в травні 2015 року, донараховано індексацію зарплати за період із липня по жовтень поточного року. До яких періодів включати донараховані суми індексації під час оподаткування?
З метою оподаткування доходів у вигляді зарплати за період її збереження згідно із законодавством (за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному) такі доходи відносяться до відповідних податкових періодів, за які їх нарахували.
Усі інші суми донарахованої зарплати, у тому числі суми індексації, включають до податкових періодів, у яких вони нараховані. Однак податковий агент має право за будь-який період здійснити перерахунок ПДФО (незалежно від того, має право працівник на застосування податкової соцпільги чи ні) з метою правильності визначення суми податку.
Ця норма дає право провести перерахунок ПДФО після донарахування в листопаді 2015 року індексації за минулі періоди (із липня по жовтень 2015 року).
Механізм проведення перерахунку ПДФО визначено в листі ДПС від 19.02.13 р. № 2972/0/51-12/17-1115 та в ЗІР (категорія 103.08.04). Слід діяти таким чином:
·          донараховані суми індексації включити в дохід того місяця, за який вони нараховані;
·          визначити заново оподатковуваний дохід за кожний місяць;
·          результати перерахунку відобразити у формі № 1ДФ за звітний період, у якому проведено такий перерахунок.
Тобто в цьому випадку застосовується механізм перерахунку аналогічний тому, який діє під час річного перерахунку. Результат такого перерахунку відображають у формі № 1ДФ за IV квартал з ознакою доходу «101».
Отже, якщо навіть у листопаді 2015 року всі донараховані суми було включено до загального місячного оподатковуваного доходу за листопад, то під час річного перерахунку ці донараховані суми індексації мають бути віднесені до періодів, за які їх нарахували.

За матеріалами журналу „БАЛАНС” від 14.12.15 р. № 101-102.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!