Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як оподатковувати анулювання основної суми боргу

April 18, 2017

ДФС нагадала, якщо кредитор (банк) анулював основну суму боргу (кредиту), а не суми в розмірі різниці, то з метою оподаткування сума такого анульованого боргу вважається додатковим благом і включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та обкладається ПДФО.
Згідно з пп. 165.1.59 Податкового кодексу (далі – ПК) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника не включається сума, анульована кредитором у порядку, передбаченому законом щодо реструктуризації зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити).
Норми зазначеного підпункту поширюються на дохід, отриманий платником податку починаючи з 01.01.16 р., за умови набуття чинності закону про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті.
Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи визначено ст. 179 ПК, згідно з п. 179.1 ПК якої платник податку зобов'язаний подавати податкову декларацію. При цьому сума податкового зобов'язання, зазначена в декларації, самостійно сплачується платником податку до 1 серпня року, що настає за звітним.

Лист ДФС від 28.03.17 р. № 4412/А/99-99-13-02-03-14.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!