Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як не стати об’єктом уваги правоохоронних органів?

May 19, 2016

Якщо ви працюєте успішно, вами можуть зацікавитись правоохоронці. Як цього уникнути?
На сьогоднішній день, кожен суб’єкт бізнесу може рано чи пізно стикнутися з надмірною увагою правоохоронних органів, в тому числі Служби безпеки України.
Як відомо, нещодавно не оминула дана проблема і агрохолдінг  Кернел Груп. Ні для кого не секрет, що за останні півроку даний агрохолдінг дуже збільшив свої прибутки, здійснює експортно-імпортну діяльність, здійснювало господарські операції, пов’язані з продажем підприємств на території РФ. Деякі джерела зазначають кілька причин, які слугували причиною для проведення обшуку в офісі агрохолдінгу Кернел Груп, а саме: фінансування тероризму та ухилення від сплати податків. 
В бізнесі діє одне чудове правило: «Ваш успіх – Ваша «Ахіллесова п’ята».
Відповідно, поява прибутків, успіх на вітчизняному ринку призводить до того, що бізнес стає об’єктом уваги як правоохоронних так і  податкових органів, а також  конкурентів.
Як наслідок, бувають ситуації, коли правоохоронні органи вирішують перевірити діяльність підприємства. Найчастіше це робиться в рамках кримінального провадження, запис про який внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Єдиний реєстр досудових розслідувань (ЄРДР) – це створена за допомогою автоматизованої системи електронна база даних, відповідно до якої здійснюється збирання, зберігання, захист, облік, пошук, узагальнення даних про кримінальні правопорушення та хід розслідування у кримінальних провадженнях, тобто єдина база в Україні, в якій містяться дані про всі кримінальні провадження.
Як наслідок, в рамках кримінальних проваджень здійснюють негласні слідчі дії, а також проводять найбільш розповсюджену слідчу дію – обшук.
Як наслідок обшуку, робота на підприємстві фактично паралізується, адже проведення обшуків, виїмок, допитів керівництва та працівників підприємства впливає на нормальну роботу підприємства, заважає звичайному процесу ведення бізнесу та створює стресові ситуації для керівництва та працівників компанії.
Разом з тим, основною причиною, в зв’язку з чим підприємство привертає увагу саме органів  Служби безпеки України  – це господарські операції з суб’єктами, які знаходяться на території Російської Федерації та/або на окупованій території Криму, Донецької та Луганської області.
Так, для проведення обшуку в компанії та відповідно блокування господарської діяльності достатньо внесення в Єдиний реєстр досудових розслідування відповідного запису. Органи Служби безпеки України займаються досудовим розслідуванням  в рамках кримінальних проваджень за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 110-2 КК України, фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, або за ст. 358-5 КК України, фінансування тероризму.
Які ж зв’язки з суб’єктами, що знаходяться  на території Російської Федерації та/або на окупованій території Криму, Донецької та Луганської області, можуть привернути увагу органів СБУ? Це можуть бути грошові перекази на територію РФ, «ЛНР», «ДНР», Криму, або перекази з таких територій; поставка товару; наявність філій, представництв, дочірніх компаній на території РФ, «ЛНР», «ДНР», Криму, або перекази з таких територій; наявність кінцевого вигодонабувача   української компанії на території Російської Федерації та/або на окупованій  території  Криму, Донецької та Луганської області; придбання чи відчуження корпоративних прав на території Російської Федерації та/або на окупованій  території  Криму, Донецької та Луганської області.
Докладніше дивись за посиланням: http://agravery.com/.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kak-ne-stat-obektom-vnimaniya-pravooxranitelnyx-organov.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!