Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

За нєсвоєчасну сплату ЄСВ із вини банку платник податків не несе відповідальності

November 16, 2017

Суть спору
Підприємство своєчасно нарахувало суму ЄСВ і передало платіжне доручення на перерахування цієї суми обслуговуючому банку. Однак банк не виконав свої обов'язки, тому ЄСВ не був сплачений. Підприємство письмово повідомило про цей факт податкову інспекцію. Орган ДФС прийняв вимогу про сплату недоїмки за цією сумою ЄСВ, а також виніс рішення про застосування штрафу та пені за несвоєчасну сплату ЄСВ.
Підприємство не погодилося з позицією податківців й оскаржило їх вимогу та рішення в адміністративному суді

Висновки суду
Суди першої та апеляційної інстанцій були на боці підприємства.
Позов підприємства про визнання протиправними і скасування вимоги про сплату недоїмки та рішення про застосування штрафу і пені був задоволений. ВАСУ погодився з висновками судів попередніх інстанцій

Коментар
Законом № 2464 передбачено серйозні санкції за несвоєчасну сплату ЄСВ, а саме:
– штраф у розмірі 20 % несвоєчасно сплаченої суми (п. 2 ч. 11 ст. 25);
– пеня в розмірі 0,1 % суми недоплати за кожний день прострочення (ч. 10 ст. 25).
Однак якщо нарахована підприємством сума ЄСВ була сплачена до бюджету несвоєчасно з вини обслуговуючого банку, то уникнути санкцій можна на підставі норм діючого законодавства.
Так, ст. 8 Закону № 2346 передбачено, що банк зобов'язаний виконати доручення клієнта, що містяться в розрахунковому документі, який надійшов протягом операційного дня банку, у день його надходження до банку.
Згідно з п. 22.4 Закону № 2346 ініціювання переказу вважається завершеним із моменту надходження до банку платника розрахункового документа на виконання.
Крім того, п. 129.6 ПК передбачає, що за порушення строку зарахування податків до бюджетів або державних цільових фондів, установленого Законом № 2346, з вини банку, такий банк сплачує пеню за кожний день прострочення, включаючи день сплати, і штрафні санкції в розмірах, установлених ПК, а також несе іншу відповідальність за порушення порядку своєчасного та повного внесення податків, зборів, платежів до бюджету або державного цільового фонду. При цьому платник податків звільняється від відповідальності за несвоєчасну або не в повному обсязі сплату таких податків, включаючи нараховану пеню або штраф.
Саме ці норми були, насамперед, використані підприємством як доказ своєї правоти в суді. Також підприємство документальне підтвердило факт своєчасної передачі банку платіжного документа на сплату ЄСВ.
Таким чином, якщо сплата податків, зборів, обов'язкових платежів відбулася не з вашої вини, а з вини обслуговуючого банку, у вас є шанси оспорити застосовані до вас податковим органом санкції

Джерело: Практичне керівництво № 22 "Важливі судові рішення для бухгалтера".

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!