Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Трансформація залишків МШП: проводимо відповідно до вимог Мінфіну

February 27, 2017

Із 01.01.17 р. Мінфіном затверджено новий План рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі та Порядок його застосування. Зокрема, суттєво змінено класифікацію субрахунків бухобліку, на яких обліковуються запаси бюджетних установ. Оскільки знайти прямого відповідника кожному діючому до 01.01.17 р. субрахунку неможливо, виникають запитання, які активи обліковувати у складі малоцінних швидкозношуваних предметів та як трансформувати залишки матеріальних цінностей на нові рахунки. Розібратися в них допоможе ця публікація.

Загальні поняття
Визначення поняття «малоцінні швидкозношувані предмети» (далі – МШП) у нормативно-правових актах, які регулюють бухоблік суб’єктів держсектора, ми не знайдемо. Але, проаналізувавши законодавство, ми можемо з упевненістю сказати: МШП – це предмети, що використовуються не більше одного року або протягом операційного циклу, якщо він більше одного року, та відносяться для цілей бухобліку до складу запасів (п. 2 розд. IІ НП(С)БОДС 123 «Запаси»).
Щоб сформувати уявлення про те, які ж саме предмети ми маємо обліковувати у складі МШП та як правильно перенести залишки запасів, що обліковуються станом на 1 січня поточного року, слід розглянути План рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.13 р. № 1203 (далі – План рахунків № 1203), Порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затверджений наказом Мінфіну від 29.12.15 р. № 1219 (далі – Наказ № 1219, Порядок № 1219), а також проаналізувати Методичні рекомендації зі співставлення субрахунків бухгалтерського обліку та перенесення залишків, затверджені наказом Мінфіну від 21.12.16 р. № 1127 (далі – Методрекомендації № 1127).

Рахунки бухобліку
Для кращого розуміння ми спробуємо провести зіставлення рахунків (субрахунків) бухобліку запасів Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затверджений наказом Мінфіну від 26.06.13 р. № 611 (далі – План рахунків № 611), який діяв до початку нинішнього року, з рахунками (субрахунками) Плану рахунків № 1203.
Нагадаємо, що до класу 1 «Нефінансові активи» Плану рахунків № 1203 крім запасів включено основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи, капітальні інвестиції, знос (амортизацію) необоротних активів, біологічні активи.

Таблиця 1

[p3547]

Проаналізувавши План рахунків № 1203 для визначення відповідників рахункам (субрахункам), які використовувалися до 1 січня поточного року, приходимо до висновку: унаслідок суттєвих змін у класифікації запасів бюджетних установ знайти прямого відповідника кожному діючому до 1 січня поточного року рахунку без застосування інших нормативних актів Мінфіну не так просто, а в деяких випадках – взагалі неможливо.

Повний текст консультацій у безкоштовному доступі див. у "Баланс-Бюджет" № 9, який вийшов з друку 27.02.17 р.

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!