Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Індексація грошових доходів громадян за квітень 2017 року. Читайте у свіжому номері!

April 28, 2017

Представляємо до вашої уваги анонс публікацій видання «БАЛАНС», 2017, № 35.

Акценти номера:

КОРИСНІ ДАНІ

Реорганізація підприємств: звітність із ПДВ
Ми розповімо вам про суть нової норми в Податковому кодексі (далі – ПК) – це п. 198.7, а також про процедури передачі реорганізовуваним платником ПДВ правонаступникові:
– залишку непогашеного від’ємного значення ПДВ (у цьому випадку заповнюємо додаток 2 до декларації з ПДВ);
– ліміту реєстрації (заповнюємо додаток 4 до декларації з ПДВ).

Підприємець-єдинник торгує побутовою технікою: нововведення застосування РРО
Із 8 травня 2017 року набуває чинності Перелік технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, з метою застосування реєстраторів розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 16.03.17 р. № 231.
Наведемо відповіді на запитання з даної теми, які часто ставлять наші передплатники на консультаційній лінії.

Електронна комерція та РРО
Діяльність у сфері електронної комерції (далі – ЕК) регулюється спеціальним Законом від 03.09.15 р. № 675-VIII. Відносини у сфері ЕК будуються різними способами, у тому числі й через інтернет-магазини. Інтернет-магазин – це засіб для представлення або реалізації товару, роботи чи послуги шляхом учинення електронного правочину.
Розглянемо декілька практичних ситуацій (залежно від способу приймання плати за товари (послуги), реалізовані через інтернет-магазини) для СГ-продавців, які згідно із загальними правилами при проведенні розрахункових операцій зобов'язані застосовувати РРО. Для кожної ситуації визначимо, чи має місце розрахункова операція і чи потрібно при цьому застосовувати РРО.

Відповідальність за порушення у сфері використання РРО
Правові основи застосування суб'єктами господарювання реєстраторів розрахункових операцій установлено Законом від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.
Для вашої зручності ми склали таблицю, де навели розміри фінансових санкцій та адміністративних штрафів, які можуть бути накладені на підприємства, їх посадових осіб, підприємців, найманих працівників, які безпосередньо здійснюють розрахункові операції, у випадку порушення вимог законодавства у сфері РРО.

Індексація грошових доходів громадян за квітень 2017 року
Традиційно в першому номері місяця ми даємо таблицю-підказку для проведення індексації, у цьому випадку – за квітень. Нагадаємо, індексації підлягають грошові доходи громадян у межах прожиткового мінімуму, установленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення. Частина грошових доходів, що перевищує прожитковий мінімум, не індексується. Сума індексації визначається шляхом множення грошового доходу, що підлягає індексації, на величину приросту індексу споживчих цін (далі – ІСЦ) і ділення результату на 100. Для проведення індексації ІСЦ обчислюється наростаючим підсумком на підставі щомісячних індексів, що публікуються Держстатом. Із січня 2016 року поріг індексації становить 103 %.

Інформація для розрахунків
Розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць у 2017 році. Індекс інфляції у 2016-2017 роках. Максимальний розмір доходу, з якого сплачується ЄСВ у 2017 році. Розмір облікової ставки НБУ. Розмір мінімальної зарплати (МЗП) у 2017 році. Мінімальний розмір ЄСВ у 2017 році (для підприємців та самозайнятих осіб). Розмір ЄСВ для єдинників першої групи у 2017 році. Максимальний розмір ЄСВ у 2017 році (для фізосіб-підприємців). Розмір податкової соціальної пільги (ПСП) у 2017 році. Тривалість робочого часу у травні 2017 року. Середня зарплата за видами економічної діяльності у 2016–2017 роках (у розрахунку на одного штатного працівника). Показники середньої зарплати за 2016–2017 роки для призначення пенсій. Граничні норми добових витрат у 2017 році (визначено пп. «а» пп. 170.9.1 Податкового кодексу (ПК) для цілей обкладення ПДФО). Відповідальність працівника за порушення законодавства про відрядження. Офіційні обмінні курси гривні до іноземних валют, які встановлюються щодня, у березні 2017 року. Офіційні обмінні курси гривні до іноземних валют, які встановлюються щодня, у квітні 2017 року.


АНАЛІЗ СПІРНИХ СИТУАЦІЙ

Предмет спору: за затримання розрахунку при звільненні працівника роботодавець був притягнутий до фінансової відповідальності.
Апеляційний суд прийняв рішення на користь перевіряючих, визнавши, що розрахунок із працівником не був здійснений у день його звільнення, і зообов'язав підприємство сплатити фінансові санкції (ухвала від 02.03.17 р., ЄДРСР, реєстр. № 65169198).


НОВЕ В ЗАКОНОДАВСТВІ

Огляд деяких документів, що набули чинності у квітні 2017 року
Зміни до законодавства, що діють із
травня 2017 року


ІНТЕРНЕТ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА

Як звітувати за дивіденди, нараховані у I кварталі 2017 року.
Оновляться Інструкція з нарахування ЄСВ та форма Звіту з ЄСВ.
Оприлюднено оновлений порядок перевірок роботодавців    


КАЛЕНДАР БУХГАЛТЕРА НА ТРАВЕНЬ 2017 РОКУ

Більше інформації – у номері.

 

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!