Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Оренда землі: підготовча робота

April 19, 2017

Для кого ця стаття: для сільгосппідприємств, що збираються орендувати земельну ділянку.
Із цієї статті ви дізнаєтеся: про порядок дій та поширені помилки при підготовці до укладення договору оренди.

Нормою ст. 14 Закону від 06.10.98 р. № 161-XIV «Про оренду землі» (далі – Закон № 161) визначено, що типова форма договору оренди землі затверджується Кабміном. Постановою КМУ від 23.11.16 р. № 843 було внесено зміни до Типового договору оренди землі, затвердженого постановою КМУ від 03.03.04 р. № 220 (далі – Постанова № 220, типовий договір).
У цій статті розглянемо, які дії передують укладенню договору оренди.

Загальні норми
Право користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності можна набути за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування чи за результатами аукціону, із земель приватної власності – за волевиявленням власника такої ділянки.
Орендувати земельну ділянку, яка перебуває у приватній власності, доволі просто. Для цього потрібно лише домовитися з власником про умови оренди, підготувати договір та здійснити його державну реєстрацію, наприклад, у нотаріуса. Тут не буде довгої бюрократичної тяганини.
А от з оформленням оренди земель державної або комунальної власності – інша історія. Зупинимося на порядку надання в користування саме такої ділянки громадянам та юрособам, визначеним ч. 2, 3 ст. 134 Земельного кодексу (далі – ЗК), окрім проведення аукціону. Цей порядок регламентовано ст. 123 ЗК. Зазвичай інформації про бажану земельну ділянку немає в Державному земельному кадастрі (далі – Земкадастр), тому вона має бути сформована в порядку відведення.

Обираємо та реєструємо земельну ділянку
Формування земельної ділянки полягає в її визначенні як об’єкта цивільних прав і передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Земкадастру за проектом землеустрою щодо відведення земельної ділянки (далі – проект землеустрою).
Так, особа, зацікавлена в одержанні в користування земельної ділянки із земель державної та комунальної власності за проектом землеустрою, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідного органу, до повноважень якого належить передача таких земель у користування. У клопотанні вказуються орієнтовний розмір та цільове призначення землі. До нього також додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір ділянки, та нотаріально засвідчена письмова згода землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки).
Звертаємо увагу: вимагати додаткові матеріали та документи, не передбачені ст. 123 ЗК, забороняється.
Поширеною помилкою є замовлення спеціальних графічних матеріалів за власні кошти. Законодавством не встановлено їх форму, тому зробити можна будь-які матеріали, де видно місце розташування та розмір бажаної земельної ділянки, наприклад шляхом її роздрукування із Публічної кадастрової карти чи іншої карти, та виділити на них землю маркером.
Клопотання розглядається в місячний строк, а потім надається дозвіл на розроблення проекту землеустрою або мотивована відмова в його наданні. Підставою для відмови може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.
Важливий нюанс: у зв’язку із нерідко тривалим розглядом клопотання законодавством передбачено принцип мовчазної згоди, який використовується в разі відсутності протягом місяця дозволу або відмови в його наданні. Так, у місячний строк із дня закінчення вказаного строку, тобто протягом двох місяців, особа, зацікавлена в одержанні в користування земельної ділянки, має право замовити розроблення документації із землеустрою без надання такого дозволу. Про це вона письмово повідомляє орган, до якого зверталась, із додаванням укладеного договору на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Повний текст консультації у безкоштовному доступі див. у "Баланс-Агро" № 16, який виходить з друку 24.04.17 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!