Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Приклади виправлення помилок у формі № 1ДФ

February 22, 2014

Розглянемо на прикладах порядок уточнення показників у раніше поданій формі № 1ДФ у разі допущення помилки.
Приклад: у вересні 2013 року працівник заміщав тимчасово відсутнього колегу. Проте доплату за заміщення йому не нарахували. Це упущення бухгалтер підприємства виявив у січні 2014 року.
У чому помилка бухгалтера? Своєчасно не було нараховано дохід працівникові.
Як виправити? Сума доплати повинна бути нарахована й обкладена ПДФО у складі загального доходу, нарахованого працівникові в січні, і відображена у формі № 1ДФ за I квартал у складі доходу, нарахованого (виплаченого) працівникові у цьому самому кварталі.
Чи потрібно подавати уточнюючий розрахунок форми № 1ДФ за III квартал? У цій ситуації в поданні уточнюючого розрахунку немає необхідності, тому що:
– по-перше, сама форма № 1ДФ містить інформацію про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платника податків. У нашому випадку дохід не нараховувався і не виплачувався;
– по-друге, коригуванню підлягають помилки, допущені в раніше поданій формі № 1ДФ. А у формі № 1ДФ за III квартал доплата за заміщення взагалі не відображалася, оскільки не було нарахування;
– по-третє, пп. 1.6.2 Інструкції, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5, передбачено, що у випадках, коли нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв`язку з виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, у якому такі нарахування було проведено.
Тому донарахований дохід у вигляді доплати за заміщення тимчасово відсутнього працівника підлягає обкладенню ПДФО у складі доходу за поточний звітний період у загальному порядку.
Чи буде штраф? Штрафних санкцій не буде, оскільки раніше не було факту нарахування (виплати) доходу.

Більше інформації у консультації «БАЛАНС» № 16 «Приклади виправлення помилок у формі № 1ДФ», який вийде з друку 24.02.14 р.


Новини за темою:

Нова форма № 1ДФ: звітуємо за 1 квартал 2014 року

Розібратися у тонкощах оподаткування доходів фізосіб допоможе практичне керівництво № 2 «НДФЛ: початок року»

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!