Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Перепродаж кукурудзи, придбаної у населення: чи обкладати ПДВ?

November 25, 2013

Cільгосппідприємство – суб’єкт спецрежиму з ПДВ здійснює закупівлю кукурудзи у населення з метою подальшого перепродажу. Чи обкладається ПДВ така операція та в якій декларації з ПДВ її відображати? 

Операції з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001–1008 та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 згідно з УКТЗЕД, крім першого постачання таких зернових та технічних культур сільськогосподарськими підприємствами – виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств – виробників, тимчасово, до 01.01.14 р., звільняються від обкладення ПДВ (п. 15 підрозд. 2 розд. XX Податкового кодексу, далі – ПК).
Кукурудза відноситься до товарної позиції 1005 згідно з УКТЗЕД, а отже, підпадає під дію вищенаведеної норми.
Сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, у якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 % вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно (п. 209.6 ПК).
У нашій ситуації кукурудза закуповується у фізичних осіб, а не в сільськогосподарських підприємств (юридичних осіб). Тому операція з реалізації придбаної у фізосіб кукурудзи звільняється від обкладення ПДВ. Відображати таку операцію сільгосппідприємство-«спецрежимник» повинне в рядку 5 загальної декларації з ПДВ та в додатку Д6 до цієї декларації, адже це купована продукція, а не власно вироблена таким сільгосппідприємством.

За матеріалами «БАЛАНС-АГРО» № 44 від 25.11.13 р.

Новини за темою:
Знижено інтервенційні ціни на кукурудзу врожаю 2013 року

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!