Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нестача сільгосппродукції: які наслідки з ПДВ?

November 11, 2013

Сільгосппідприємство-«спецрежимник» за результатами інвентаризації виявило нестачу сільгосппродукції, яка зберігалася на складі. ПДВ, сплачений під час придбання товарів (послуг) для виробництва такої продукції, було відображено у «спецрежимній» декларації з ПДВ. Чи потрібно здійснювати коригування ПДВ?
Якщо виявлено нестачу сільгосппродукції, значить, її сільгосппідприємство вже не зможе використати в господарській діяльності (наприклад, продати чи використати як корм тваринам). Отже, витрати, понесені на її виробництво, також не можуть вважатися такими, що пов’язані з господарською діяльністю. Тому в податковому періоді, коли виявлено нестачу (оформлено акт інвентаризації та акт на списання), сільгосппідприємство повинно нарахувати податкові зобов’язання на вартість товарів/послуг, які були використані при виробництві такої продукції та за якими було сформовано податковий кредит. Це нарахування здійснюється шляхом оформлення податкової накладної (умовне постачання).
Нараховані податкові зобов’язання за цією накладною відображаються в рядку 1 розд. І «Податкові зобов’язання» «спецрежимної» декларації з ПДВ (0121–0123). Таке нарахування не враховується при обчисленні питомої ваги постачання сільгосппродукції в загальному обсязі постачань сільгосппідприємства (додаток 9 до «спецрежимної» декларації з ПДВ).

За матеріалами спецвипуску «БАЛАНС-АГРО» № 42 від 11.11.13 р.
Додатково див консультацію «Річна інвентаризація-2013: загальні правила».


Новини за темою:

Інвентаризуємо правильно!

Змінений порядок проведення інвентаризації орендованого держмайна

Дайджест публикаций «Баланса» на тему «инвентаризация»

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!