Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Які портові послуги та збори звільняються від ПДВ?

March 15, 2013
Відповідно до Кодексу торговельного мореплавства України у морському порту справляються такі цільові портові збори: корабельний, причальний, якірний, канальний, маяковий, вантажний, адміністративний та санітарний. Інші види зборів можуть встановлюватися законодавчими актами України. Лоцманський збір справляється із суден, що користуються послугами державних морських лоцманів. Окремий збір також справляється із суден, що користуються послугами служби регулювання руху суден.
Розміри портових зборів, порядок обліку та використання коштів від портових зборів встановлено Положенням про портові збори.
Суми зборів та плати за послуги, які надаються у морських торговельних портах, звільняються від оподаткування ПДВ відповідно до ст. 197 ПК України при:

  • підтвердженні належними доказами здійснення судном міжнародного перевезення пасажирів, їхнього багажу, вантажів та міжнародних відправлень;
  • перетині державного кордону України;
  • відповідному митному оформленні.


При здійсненні транзитного перевезення пасажирів та вантажів через порти обов`язкові послуги з лоцманської проводки та регулювання руху суден також звільняються від ПДВ незалежно від наявності або відсутності вантажу на судні під час знаходження його у міжнародному рейсі та прямуванні «у баласті» (без вантажу) до або з порту України для завантаження або вивантаження, перетинання при цьому кордону України та проведення митних процедур.

Інформаційний лист ВГСУ від 22.01.13 р. № 01-06/86/2013.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!