Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як підприємцеві оголосити працівникові догану за прогул

April 4, 2014

Що треба зробити: оголосити догану наказом, щоб прогул було задокументовано. Це дозволить надалі уникнути необґрунтованих претензій з боку працівника.

У чому часто помиляються: наказ про накладення дисциплінарного стягнення взагалі не складають або складають неправильно: не зазначають обставин порушення трудової дисципліни і правових підстав для винесення догани.

Прогулом уважається відсутність на роботі більше трьох годин без поважних причин. Як показує практика, поважними причинами визнаються стан здоров`я, неможливість дістатися до робочого місця у зв`язку з погодними умовами, сімейні та інші обставини. Зверніть увагу: поважність причини оцінюється залежно від конкретної ситуації.

Звичайно, прогул може стати приводом для того, щоб відразу звільнити недбайливого працівника. Але якщо працівник скоїв прогул уперше, не варто відразу рубати з плеча і звільняти його. Спершу можна оголосити догану, щоб показати серйозність вимог підприємця щодо дотримання трудової дисципліни.

Крім того, якщо надалі працівника доведеться звільнити, то наявність у нього догани за раніше скоєний прогул допоможе підприємцеві довести правомірність своїх дій (якщо працівник вирішить «потріпати нерви» роботодавцеві й оскаржить своє звільнення через суд).

Про те, якою нормою передбачено право роботодавця оголосити догану та як правильно оформити прогул, див. «БАЛАНС» № 21-22, який вийшов з друку 17.03.14 р.

А про те, як на практиці підприємцеві звільнити працівника за прогул, з огляду на необхідність зняти трудовий договір з реєстрації в центрі зайнятості, ми розповімо в одному з наступних номерів «БАЛАНСУ».

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!