Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як сплачують ЄСВ ФОП та фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність?

October 28, 2013

Фізичні особи-підприємці (далі – ФОП), що застосовують загальну систему оподаткування, та особи, які забезпечують себе роботою самостійно, займаються незалежною професійною діяльністю (науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою або викладацькою, а також медичною, юридичною практикою, в т. ч. адвокатською, нотаріальною діяльністю, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність) та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, сплачують ЄСВ у розмірі 34,7 % із суми доходу, отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО, та суми доходу, що розподіляється між членами сім`ї ФОП, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності. 
Для ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, та членів сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, розмір ЄСВ становить 34,7 % суми, що визначається такими платниками самостійно для себе та таких членів їх сім`ї, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, яка дорівнює 17 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб - 19499 грн.
При цьому, сума ЄСВ за кожну особу не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску, який становить 34,7 % мінімального розміру зарплати: до 01.12.13 р. – 398,01 грн., з 01.12.13 р. - 422,65 грн.
Якщо зазначені особи бажають бути застрахованими за всіма видами загальнообов`язкового державного соціального страхування (пенсійним, на випадок безробіття, у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності) ЄСВ встановлюється у розмірі 38,11 % визначеної для цієї категорії осіб бази нарахування ЄСВ.

Листівка Міндоходів від 24.10.13 р.


Новини за темою:

Натуральні та грошові виплати, на які не нараховується ЄСВ

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!