Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Заповнення звітності з ЄСВ: у відповідях на запитання

July 2, 2015

Форму № Д4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що наведена в додатку 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Порядок № 435), суттєво оновлено. Тому ПФУ традиційно видав Опис формату Звіту.

Розглянемо найпоширеніші запитання, на які дає відповіді цей Опис. Для всіх прикладів будемо застосовувати ставку для нарахування ЄСВ – 37 %. Скорочення у таблицях: МЗП – мінімальна заробітна плата.

Таблиця 1. Заповнення таблиці 5 форми № Д4


п/п

Запитання

Роз’яснення (відповідь) з Опису формату звіту

1

2

3

1

Для яких осіб у реквізиті 8
таблиці 5 проставляють значення «1»?

Показник «1» проставляють для осіб із категорією особи «3», які уклали зі страхувальником договір цивільно-правового характеру (далі – ЦПД) та одночасно перебувають із ним у трудових відносинах. Тобто є основними працівниками або сумісниками

2

Як заповнюють реквізит 11, якщо укладено ЦПД на виконання робіт строком із 18 червня по 19 липня 2015 року?

У реквізиті 11 таблиці 5 зазначають:

– за червень 2015 року – дату початку цивільно-правових відносин, тобто «18»;

– за липень 2015 року – дату закінчення цивільно-правових відносин, тобто «19»

3

Як заповнюють реквізит 11, якщо з фізособою укладено договір на надання послуг із перевезення на період із 2 по 30 червня 2015 року, а фактично послуги були надані тільки 18 і 25 червня?

У цьому випадку в таблиці 5 за червень для застрахованої особи відводять два рядки, де в реквізиті 11:

– першого рядка – указують однакову дату початку і закінчення цивільно-правових відносин, тобто «18»;

– другого рядка – указують однакову дату початку і закінчення цивільно-правових відносин, тобто «25».

Усі інші реквізити в обох рядках заповнюють однаково:

– у реквізиті 7 – «3»;

– реквізиті 8 – «0»;

– реквізити 12–13 не заповнюються (прочерки не проставляють, оскільки ці реквізити не заповнюють для цивільно-правових відносин).

У реквізиті 15 таблиці 6 форми № Д4 зазначають «2», оскільки фактично послуги надавалися 2 дні

4

У працівниці 10 червня 2015 року закінчується відпустка по вагітності та пологах, а з 11 червня вона оформила відпустку для догляду за дитиною до трьох років. Як це показати у таблиці 5?

Відповідно до п. 8 розд. IV Порядку № 435 і Опису формату звіту у таблиці 5 за червень для такої особи відводять два рядки, при цьому в реквізиті 11:

– у першому рядку для категорії застрахованої особи «5» вказують дату закінчення відпустки по вагітності та пологах – «10»;

– другому рядку для категорії застрахованої особи «6» вказують дату початку відпустки для догляду за дитиною до трьох років – «11»

Таблиця 2. Виправлення помилок у реквізитах таблиць 5 і 6 форми № Д4


п/п

Запитання

Роз’яснення (відповідь) з Опису формату звіту

1

2

3

1

Працівника прийнято на роботу 27 травня 2015 року, але в таблицю 5 Звіту за червень запис про початок трудових відносин не внесено. Як це виправити?

У цьому випадку разом зі Звітом за поточний місяць потрібно сформувати Звіт за травень 2015 року, який включає:

– титульний аркуш – тип форми «додаткова»;

– таблицю 5 з типом форми «додаткова», яка містить запис про початок трудових відносин, тобто в реквізиті 11 вказують «27»

2

У таблиці 5 Звіту за травень 2015 року неправильно вказано дату початку відпустки по вагітності та пологах: 28 травня замість 29-го. Як це виправити?

У цьому випадку разом із Звітом за поточний місяць слід сформувати Звіт за травень 2015 року, який включає:

– титульний аркуш Звіту (за думкою ПФУ, достатньо одного титульного аркуша з типом форми «скасовуюча»);

– таблицю 5 з типом форми «скасовуюча», яка містить неправильний запис про початок відпустки по вагітності та пологах (у реквізиті 11 – «28»);

– таблицю 5 з типом «початкова», яка містить правильний запис про початок відпустки по вагітності та пологах (у реквізиті 11 – «29»)

3

У звіті за травень 2015 року не вказали дату початку дії ЦПД, який укладено на виконання робіт на період із 18 травня по 19 червня 2015 року. Як виправити цю помилку?

Для виправлення таких помилок використовують тип форми «додаткова». Щоб внести додаткові дані за минулий місяць, разом зі звітністю за червень формують і подають Звіт за травень, що включає:

– титульний аркуш Звіту з позначкою типу «додаткова»;

– таблицю 5 з типом «додаткова», яка містить запис, де в реквізиті 11 вказано початок цивільно-правових відносин – «18»

4

Для виправлення яких реквізитів таблиці 6 застосовується тип форми «скасовуюча»?

Тип форми «скасовуюча» використовується тільки для виправлення реквізитів таблиці 6: з 6-го по 16-й та з 22-го по 25-й. При цьому одночасно обов’язково подається тип форми «початкова» з правильними даними, а реквізити, що містять суми (з 17-го по 21-й), не можуть змінюватися

5

Як виправити помилку в ідентифікаційному номері застрахованої особи, якщо у звіті за травень 2015 року на таку особу було зроблено два записи (нарахована зарплата і відпусткові)?

У випадку якщо потрібно виправити ідентифікаційний номер у двох рядках таблиці 6 Звіту за травень 2015 року, то разом зі Звітом за поточний місяць подають два окремих звіти, кожен з яких виправляє помилку тільки в одному із двох рядків. Звіт за квітень, що виправляє помилку в одному рядку, включає: титульний аркуш, форму «скасовуюча» (з неправильним ідентифікаційним номером) та форму «початкова» (з правильним ідентифікаційним номером), усі інші реквізити залишаються незмінними

6

У звітах за січень – травень 2015 року неправильно вказано прізвище та ініціали застрахованої особи. Як виправити цю помилку?

Порядок № 435 та Опис формату Звіту не передбачають спеціальних правил для виправлення такої помилки. У Звіті за поточний місяць потрібно просто вказати правильне прізвище та ініціали: у базі даних Реєстру застрахованих осіб актуальними вважатимуться останні дані

Більше відповідей див. у журналі „БАЛАНС” від 06.07.15 р. № 55.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!