Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

У якій групі основних засобів обліковувати сервер?

August 29, 2014

Підприємство придбало сервер. До якої групи основних засобів (далі – ОЗ) його слід включити? Сервер – це передавальний пристрій, прилад чи обладнання?
Щоб правильно класифікувати об`єкт, важливо розуміти його призначення. Тому спочатку уважного вивчіть технічну документацію. Можливо, там буде прямо написано, що це таке. Якщо ні, бажано мати висновок компетентних у цій галузі фахівців. Наприклад, з приводу сервера запитайте системного адміністратора.
Дізнайтеся, що означає кожен термін, який, як вам здається, може підійти до цього об`єкта.
Сервер – це по суті могутній комп`ютер, що обробляє та переробляє інформацію.
Отже, сервер належить до обладнання:
-  у податковому обліку він числиться у групі 4 «Машини та обладнання» (при цьому мінімальний строк його корисного використання – 2 роки);
-  у бухгалтерському обліку – на однойменному субрахунку 104.
Порада на майбутнє: якщо ви зазнаєте труднощів під час класифікації деяких об`єктів ОЗ, потрібно керуватися визначеннями і термінами з ПК та П(С)БО. А якщо там ви не знайдете потрібних термінів – зверніться до інших нормативних актів. Наприклад, можна скористатися Держкласифікатором ДК 013-97.

Більш докладну відповідь на це питання див. у журналі «БАЛАНС: Школа бухгалтера» від 01.09.14 р. № 71. Дана публікація буде розміщена у відкритому доступі у розділі „ПРОДУКТИ”.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!