Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Звільнення з ініціативи працівника

December 2, 2016

Розірвання трудового договору з ініціативи працівника регулюється:
· ст. 38 КЗпП – для безстрокового трудового договору;
· ст. 39 КЗпП – для строкового трудового договору.

Розірвання безстрокового трудового договору
Якщо трудовий договір укладено на невизначений строк, то працівник має право написати заяву про звільнення за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП. Тут важливі причини, з яких звільняється працівник, оскільки від них залежить строк подання заяви працівником.
Отже, перший варіант – працівник вирішив звільнитися, але не бажає пояснювати причини свого звільнення роботодавцю. У такому випадку працівник зобов'язаний попередити роботодавця про майбутнє звільнення за 2 тижні. Тобто працівник повинен подати письмову заяву за 2 тижні до бажаного дня звільнення.
Урахуйте, що першим днем двотижневого строку попередження вважається наступний день після подання заяви, а останнім – день звільнення працівника, тобто його останній робочий день на даному підприємстві. Наприклад, якщо заяву подано працівником 1 листопада, то двотижневий строк попередження починається 2 листопада і закінчується 15 листопада. Тобто 15 листопада працівник повинен бути звільнений.
Є й інший варіант звільнення за власним бажанням – наявність поважних причин, через які працівник не може продовжувати роботу на даному підприємстві. Такими причинами є:
· переїзд на нове місце проживання;
· переведення одного з подружжя на роботу в іншу місцевість;
· вступ до навчального закладу;
· неможливість проживання в даній місцевості за станом здоров'я, підтверджена медичним висновком;
· вагітність;
· догляд за дитиною до досягнення нею 14 років або за дитиною-інвалідом;
· догляд за хворим членом родини відповідно до медичного висновку або за інвалідом першої групи;
· вихід на пенсію;
· приймання на роботу за конкурсом.
Майте на увазі, що даний перелік підстав для розірвання трудового договору не є вичерпним. При наявності поважних причин роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник (див. зразок 1).
Крім того, працівник має право розірвати трудовий договір у зазначений ним строк, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного або трудового договору (наприклад, несвоєчасно виплачує зарплату, не надає відпустку і т. п.). При звільненні працівника за вказаною підставою роботодавець зобов'язаний виплатити працівнику вихідну допомогу в розмірі, установленому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку.

[p3394]

Візьміть до відома: ст. 38 КЗпП не передбачає, щоб до заяви про звільнення був доданий документ, що підтверджує зарахування до навчального закладу. Але на практиці роботодавці запитують – у тих випадках, коли це можливо – документи, що підтверджують наявність поважної причини для звільнення.
Роботодавець на підставі поданої працівником заяви видає наказ, у якому наводить повне формулювання підстави звільнення з посиланням на статтю КЗпП. У цьому випадку в трудовій книжці працівника вказується: «Звільнений за власним бажанням у зв'язку із зарахуванням до вищого навчального закладу, ст. 38 КЗпП України».

На що слід звернути увагу
Працівник має право протягом двотижневого строку передумати і відкликати свою заяву. Наприклад, він має право звернутися до відділу кадрів і попросити повернути йому заяву або після закінчення двотижневого строку продовжувати працювати «як ні в чому не бувало» і не наполягати на звільненні. У таких випадках роботодавець не має права його звільнити на підставі раніше поданої заяви. Хоча з будь-якого правила, як завжди, є винятки. У даному випадку виняток становить випадок, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору (п. 12 постанови Пленуму ВСУ від 06.11.92 р. № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів», далі – Постанова № 9). Наприклад, не можна відмовити працівнику, запрошеному за переведенням з іншого підприємства.
Щоб уникнути подібної ситуації, рекомендуємо не видавати відразу, після подання заяви працівником, наказ про звільнення такого співробітника. Після закінчення двох тижнів, якщо працівник не передумав, його можна звільнити.

Повний текст консультації див. у безкоштовномм доступі у "Баланс" № 96, который выходит из печати 05.12.16 г.

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!