Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Складаємо податкову накладну на послуги з оренди

May 16, 2014

Основним документом, яким керуються бюджетні установи при наданні в оренду нерухомого майна, є Закон «Про оренду державного та комунального майна».

При здійсненні операцій з постачання товарів, послуг (у т. ч. й послуг з оренди) у ПН мають бути зазначені всі обов’язкові реквізити. Відсутність у ній хоча б одного з цих реквізитів є порушенням і не дає покупцю товарів, послуг права на податковий кредит за такою ПН.

В разі складання ПН на повне постачання послуги (у т. ч. з оренди нерухомого майна) або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) у повному обсязі, у графі 5 ПН зазначається одиниця виміру «послуга», а в графі 6 – «1».

У разі складання ПН на часткове постачання послуги або на суму попередньої оплати частини вартості послуги в графі 5 ПН зазначається слово «послуга», а в графі 6 – відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу.

Усі графи ПН (у т. ч. гр. 7 «Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ»), що мають вартісні показники, заповнюються в гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.Тобто тепер не можна буде вказувати більше двох знаків після коми, крім випадків, коли тарифи на постачання товарів (послуг) установлено відповідними нормативними документами з більш ніж двома знаками після коми.

У рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» ПН, складеної при наданні послуг неплатнику ПДВ, відображається умовний ІПН «400000000000», тоді як до 01.03.14 р. у цьому рядку проставлялися нулі.

Слід зазначити, що ПН за операціями з постачання товарів, послуг неплатнику ПДВ складається лише в паперовому вигляді. При цьому у верхній лівій частині оригіналу такої ПН у полі «Усі примірники залишаються у продавця (тип причини)» робиться відповідна помітка «Х» та зазначається тип причини «02».

Як уже зазначалося раніше, незалежно від того, куди і як перераховуватиметься орендна плата (орендарем безпосередньо до державного чи місцевого бюджетів у відповідних пропорціях чи на спеціальний рахунок установи-балансоутримувача в повній сумі), установа-балансоутримувач, яка є платником ПДВ, повинна виписати ПН на всю суму орендної плати, передбачену договором оренди, яка підлягає розподілу. У такій ПН в окремому рядку має бути виділено суму ПДВ, що нараховується на вартість орендної плати.

 

Більш докладну консультацію з прикладами заповнення ПН див. в журналі „БАЛАНС-БЮДЖЕТ” від 19.05.14 р. № 20.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!