Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Практичне керівництво № 17 «Облікова політика: майстер-клас для бухгалтера і керівника»

July 2, 2014

Облікова політика – це фундамент бухгалтерського обліку будь-якого підприємства. Саме в ній відображається, який метод і процедуру обліку тієї або іншої операції, установлені П(С)БО та іншими нормативними документами з питань бухобліку, підприємство вибрало для себе. Сьогодні, коли податковий облік максимально наближено до бухгалтерського, наказ про облікову політику перестав бути документом «для галочки», адже здебільшого він регулює формування як бухгалтерських, так і податкових витрат. Більше того, деякі норми Податкового кодексу прямо передбачають обов`язковість наявності облікової політики (наприклад, згідно з пп. 145.1.9 Податкового кодексу саме в наказі про облікову політику повинен фіксуватися метод амортизації необоротних активів).

Як сформувати оптимальну облікову політику для вашого підприємства? Про це ви зможете дізнатися з нашого практичного керівництва, де буде наведено зразок наказу про облікову політику з чіткими і вивіреними формулюваннями (його можна взяти за основу) і детально розглянуто, як грамотно розробити його основні розділи, зокрема:

– як скласти графік документообігу і прописати положення про зберігання документів;

– як вибрати оптимальний метод амортизації, порядок бухгалтерського обліку ремонтів і поліпшень, переоцінки необоротних активів;

– як вибрати оптимальний метод списання запасів;

– як обліковувати і списувати дебіторську заборгованість і як вибрати метод створення резерву сумнівних боргів;

– як часто потрібно перевидавати наказ про облікову політику та як відобразити в обліку зміну його положень.

І звичайно, велику увагу буде приділено складу собівартості та інших витрат підприємства. Ми розповімо, що відобразити в наказі про облікову політику, щоб уникнути розбіжностей з користувачами фінансової звітності (у т. ч. аудиторами) і контролюючими органами при проведенні податкових перевірок.

Зазвичай складання наказу про облікову політику доручають бухгалтерові, але й керівник не повинен залишатися осторонь. Ми розповімо, що потрібно знати і на що зважити керівникові при розробці та затвердженні наказу.

Користуючись нашими рекомендаціями, ви не упустите жодного важливого нюансу при складанні наказу про облікову політику. Цей документ стане для вас надійним щитом у будь-яких спірних ситуаціях і, безумовно, дозволить оптимізувати документообіг, трудовитрати на ведення бухгалтерського та податкового обліку, а головне – рівень податкових витрат підприємства. 

Замовити практичні керівництва "Бібліотека "Баланс" №17
ви можете за номером телефону:

(067)-544-19-29, (056)-370-44-25

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!