Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Звітність із ЄСВ з 01.06.15 р.: заповнюємо таблиці 1, 5 і 7 додатка 4

May 25, 2015

Платники ЄСВ зобов`язані щомісячно подавати звітність із ЄСВ до фіскальних органів. Загальні правила складання і подання звітності, а також порядок заповнення деяких таблиць звіту розглянемо в консультації.
Загальні правила подання
Із 30 квітня поточного року набули чинності нові правила формування і подання Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування (далі – Звіт).
Вже за травень 2015 року Звіт має бути поданий за новою формою і з дотриманням нових правил.
Правило 1. Роботодавці – юридичні особи та фізичні особи, які використовують найману працю і нараховують ЄСВ за найманих працівників, подають Звіт щомісячно, не пізніше 20-го числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Якщо останній день здачі Звіту припадає на вихідний або святковий день, то строк здачі переноситься на перший після вихідного робочий день.
Правило 2. Звіт подається в один зі способів:
- засобами електронного зв`язку в електронній формі. Зазначимо, що електронний Звіт формується страхувальником із використанням спеціалізованого програмного забезпечення, актуальні версії якого безплатно надаються до органів доходів і зборів за місцем взяття на облік;
- на паперових носіях, засвідчених підписом керівника страхувальника, скріплених печаткою, разом з електронним Звітом;
- на паперових носіях без подання електронного Звіту, якщо застрахованих осіб не більше п`яти;
- шляхом надсилання поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення за умови, що кількість застрахованих не більше п`яти осіб. У цьому випадку Звіт має бути відправлено не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку його подання (датою подання вважається день відправлення Звіту поштою). Якщо на пошті Звіт втратять (з вини оператора поштового зв`язку), то платник ЄСВ звільняється від відповідальності за його неподання або невчасне подання. При цьому протягом п`яти робочих днів із дня отримання повідомлення про втрату або пошкодження поштового відправлення він зобов`язаний надіслати поштою або передати особисто (на власний вибір) до фіскального органу другий примірник Звіту разом із копією повідомлення про втрату або пошкодження поштового відправлення.
Правило 3. Якщо в суб`єкта господарювання (юрособи чи фізособи-підприємця) немає найманих працівників, то він не подає Звіт. Якщо ж наймані працівники є, але протягом звітного періоду доходи їм не нараховувалися, роботодавці (страхувальники) зобов`язані формувати і подавати до фіскальних органів Звіт незалежно від того, нараховувався дохід найманим працівникам (застрахованим особам) чи ні.
Нагадаємо, фізособи-підприємці, крім Звіту за найманих працівників, подають Звіт за себе, причому незалежно від того, ведуть вони підприємницьку діяльність чи ні. Строк подання – раз на рік до 10 лютого наступного за звітним року.
Правило 4. Звіт складається за даними бухгалтерських документів про нараховану зарплату, інші виплати звітного періоду, незалежно від фактичних строків виплати таких доходів і джерел їх фінансування.
Правило 5. Звіт заповнюється у гривнях із копійками і містить Перелік таблиць, який заповнюється в обов`язковому порядку, і дев`ять таблиць. Страхувальники-роботодавці заповнюють лише чотири з них:
- таблицю 1 «Нарахування єдиного внеску»;
- таблицю 5 «Відомості про трудові відносини застрахованих осіб»;
- таблицю 6 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу) застрахованим особам»;
- таблицю 7 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства».
Таблиця 5
Таблиця 5 заповнюється страхувальником, тільки якщо у звітному періоді:
- укладено або розірвано трудовий договір, у тому числі із застрахованою особою, працевлаштованою на нове робоче місце;
- укладено або розірвано ЦПД, окрім ЦПД, укладеного з фізособою-підприємцем, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з ЄДР;
- надано відпустку для догляду за дитиною із трьох до шести років;
- надано відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років;
- надано відпустку у зв`язку з вагітністю та пологами.
Якщо ж у звітному періоді не укладалися і не розривалися трудові угоди (ЦПД), а також не надавалися відповідні відпустки, то таблиця 5 не формується і не подається фіскальному органу.

Більш детальну консультацію див. у ПК № 10: «ЄСВ та соціальне страхування: як платити з урахуванням всіх змін».

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!