Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи обов’язково встановлювати платіжні термінали фізособам-підприємцям-єдинникам?

October 30, 2013

Фізична особа – платник єдиного податку, який не використовує РРО, здійснює продаж товарів через роздрібну мережу. Чи обов’язково в такому разі встановлювати платіжний термінал для проведення розрахунків електронними платіжними засобами?
Вимоги до суб`єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги) визначає Кабмін (п. 14.19 Закону від 05.04.01 р. № 2346-ІІІ «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», далі – Закон № 2346). Після прийняття Закону Кабмін на виконання зазначеного пункту такі вимоги не визначив. Водночас до приведення у відповідність із цим Законом закони та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить йому (п. 2 розд. Х Закону № 2346).
Наразі чинною є постанова КМУ від 29.09.10 р. № 878 «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) із використанням спеціальних платіжних засобів», згідно з якою суб`єкти господарювання, які провадять діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг і які відповідно до закону використовують РРО, повинні перейти на обов`язкове приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари.
Як бачимо, обов’язковість використання терміналів передбачено для тих, хто застосовує РРО. Оскільки фізособами-єдинниками РРО не застосовуються (п. 296.10 Податкового кодексу; п. 6 ст. 9 Закону від 06.07.95 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг), то відповідно не є обов’язковим і використання терміналів.
Виходячи з вищесказаного, фізичним особам – платникам єдиного податку не обов’язково встановлювати платіжний термінал для проведення розрахунків із використанням електронних платіжних засобів.

За матеріалами «БАЛАНС» № 87 від 31.10.13 р.

Також читайте у «БАЛАНС» № 87:
– чим відрізняються нові правила застосування РРО від старих? (сторінка 7);
– розрахунок та узгодження трансфертних цін – у нових Порядках № 763 та № 764 від Кабміну
(сторінки 12, 15);
– подаємо  річну декларацію з податку на прибуток: як звітувати про пільги? (сторінка 25);
– добові за дні затримки рейса: чи є право на податкові витрати? (сторінка 37);
– якщо персональні дані буде розголошено, хто за це відповість? (сторінка 47) та ін.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!