Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи можна в друкований документ вписувати дані від руки?

December 2, 2016

Первинний документ складений друкованим способом (текст набрали на комп'ютері і роздрукували). Чи можна у такій роздруківці деякі реквізити заповнювати від руки? Зокрема, чи можна вписати П. І. Б. особи, уповноваженої підписувати документ від імені підприємства, і підстави для цих повноважень? Адже часто у момент складання первинного документа (наприклад, акта приймання-здачі виконаних робіт) ще не відомо, хто і на підставі яких документів підписуватиме цей акт зі сторони контрагента.

Правила оформлення первинних документів установлені ст. 9 Закону від 16.07.99 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність» (далі – Закон № 996) та п. 2.4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88 (далі – Положення № 88).
Ні Закон № 996, ні Положення № 88 не містить такої вимоги, що коли текст первинного документа набраний машинописом, то і всі реквізити цього документа повинні бути заповнені машинописним текстом. Навпаки, з вимог Положення № 88 можна зробити протилежний висновок.
Так, у Положенні № 88 сказано:
· первинні документи складаються на бланках типових і спеціалізованих форм, затверджених відповідним органом державної влади, але можуть оформлятися і з використанням бланків, самостійно виготовлених суб'єктом господарювання (п. 2.7);
· записи в первинних документах повинні робитися тільки чорнилом темного кольору, пастою кулькових ручок, за допомогою друкарських машинок, принтерів, засобів механізації та інших засобів, які б забезпечили збереження цих записів протягом установленого строку зберігання документів і запобігали внесенню несанкціонованих і непомітних виправлень (п. 2.10);
· пусті рядки в первинних документах підлягають обов'язковому прокреслюванню (п. 2.11).
Звідси можна зробити висновок, що цілком допустимим є складання первинного документа «комбінованим» способом: коли основний текст документа (бланк) виготовлений машинописним способом, а для окремих реквізитів залишені пусті рядки, куди ручкою вписуються необхідні дані (наприклад, як у нашому випадку, П. І. Б. уповноваженої особи і документи, що підтверджують її повноваження).
Тому якщо постійні реквізити акта виконаних робіт набрані та заповнені машинописним способом, а змінні реквізити – вписуються від руки, це не суперечить вимогам законодавства про оформлення первинних документів.

Джерело: "Баланс" № 97, який виходить з друку 05.12.16 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!