Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи можна позбутися податкових боргів шляхом припинення підприємницької діяльності?

February 29, 2016

Приватні підприємці звертаються до нас на консультаційну лінію з дуже різними та інколи несподіваними запитаннями. Відповіді на багато запитань ми публікуємо на сторінках «БАЛАНСУ». Наприклад, ось яка цікава розмова відбулася між юристом – експертом редакції і читачем, який є підприємцем. Якщо у вас теж виникало подібне запитання, ви зможете відразу отримати на нього докладну відповідь.

Підприємець. Я платник єдиного податку. У мене утворився податковий борг, який я не зможу погасити найближчим часом. Мені потрібен перепочинок. Запитання таке: чи можна позбутися податкового боргу шляхом припинення підприємницької діяльності та нової реєстрації єдинником у цьому ж році? Таке «перезавантаження» в принципі можливе? Знаю, що зараз процедура припинення діяльності для підприємців значно спрощена.

Юрист. Позбутися податкового боргу таким шляхом не вдасться. Звичайно, процедуру спростили, але не настільки, щоб закрити підприємницьку діяльність без будь-якої перевірки і простити підприємцям несплачені податки.

До речі, для погашення податкових боргів закриватися абсолютно не обов'язково. Адже чинним законодавством передбачені легальні варіанти «боротьби» з боргами: наприклад розстрочення, відстрочення (ст. 100 Податкового кодексу, далі – ПК). Для отримання розстрочення або відстрочення потрібно звернутися до органу ДФС із відповідною заявою.

Підприємець. Ці варіанти з ряду причин мене не влаштують. Хочу все ж таки уточнити. Я чув, що знятися з обліку як підприємець можна за один день. Хіба це не означає, що податкові борги у цьому випадку простять?

Юрист. Зовсім ні. Поясню чому. Законодавці спростили процедуру держреєстрації припинення підприємницької діяльності, це правда. І при побіжному погляді на нововведення напрошується висновок, що процедура закриття зведена до одного дня. Так, згідно із ч. 4 ст. 18 Закону від 15.05.03 р. № 755-IV (далі – Закон № 755), якщо підприємець прийняв рішення припинити діяльність, то для держреєстрації припинення подається тільки заява (форма № 12), пред'являється паспорт або довіреність (якщо замість підприємця діє уповноважений представник). І якщо немає підстав для припинення розгляду документів (припустимо, коли документи подано не уповноваженою особою, складено не за формою, дані в заяві не відповідають даним реєстру) або для відмови в реєстрації (наприклад, коли в реєстрі є заборона на проведення реєстраційної дії), то протягом 24 годин до реєстру буде внесена інформація про припинення підприємницької діяльності.

Тобто процедура ліквідації і насправді скорочена до одного дня. Проте це стосується лише дій у державного реєстратора. Так, за даними реєстру підприємець припинить діяльність. Але статус платника податків при цьому не буде скасований автоматично!

Підприємець. Тоді в чому сенс скасування держреєстрації як підприємця?

Юрист. Інформацію про те, що підприємець припинив свою діяльність, держреєстратор передасть далі. Ця інформація стане підставою для зняття підприємця з обліку в органах статистики, ДФС та ПФУ (якщо підприємець був зареєстрований до 2011 року) та/або у відділах нарахування ЄСВ у податкових органах (якщо підприємець був зареєстрований після 2011 року) (ч. 4 ст. 13 Закону № 755).

Підприємець. І як швидко мене знімуть з обліку в ДПІ?

Юрист. Механізм зняття з обліку платника податків прописано у ПК і Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженому наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588 (далі – Порядок № 1588). Отримавши інформацію про закриття підприємницької діяльності з ЄДР, ваша ДПІ зніме вас з обліку як суб'єкта господарської діяльності, але продовжить зберігати у своїй базі як фізичну особу, яка отримувала дохід від підприємницької діяльності (пп. 6 п. 11.32 Порядку № 1588).

Зокрема, за результатами обробки відомостей держреєстратора та аналізу інтегрованої картки платника податків (далі – ІКП) ваша ДПІ внесе до Реєстру самозайнятих осіб інформацію про дату і номер запису про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності фізособи та встанавить обліковий стан «Припинено, але не знято з обліку (ІКП пусті або не закриті)».

Підприємець. А що треба зробити для того, щоб зняли з обліку як платника податків?

Юрист. Після реєстрації припинення діяльності ви повинні будете зробити остаточний розрахунок за податками у встановлені строки і подати так звану останню податкову декларацію за той податковий період, у якому ви ще числилися підприємцем.

Отримавши декларацію, податковий орган може призначити і провести у вас документальну перевірку – за наявності підстав і в межах строків давності, установлених ПК (пп. 78.1.7 ПК, пп. 6 п. 11.32 Порядку № 1588). Перевіряти можуть первинну документацію за останні 3 роки діяльності (крім ЄСВ, за яким строків давності немає).

Тільки після повної сплати всіх узгоджених сум податків, а також ЄСВ фізособа буде знята з податкового обліку.

Підприємець. А за наявності податкового боргу державний реєстратор зареєструє припинення підприємницької діяльності?

Юрист. Так, на сьогодні це можливо завдяки законодавчому спрощенню процедури припинення підприємницької діяльності. Проте ви повинні розуміти, що факт реєстрації припинення підприємництва не звільняє вас від зобов'язань, що виникли під час її провадження, не змінює строків і порядку їх виконання, а також не захищає від застосування санкцій за невиконання таких зобов'язань (пп. 4 п. 11.32 Порядку № 1588).

Підприємець. Виходить, поки я не сплачу борги за податками, мене не знімуть із гачка в ДПІ?

Юрист. Саме так. Позбутися податкових боргів шляхом закриття підприємницької діяльності – не можна. Податкові борги залишаться, ще й обростуть штрафними санкціями, пенею. І все це податкові органи можуть стягнути з вас як із фізособи, у тому числі і за рахунок вашого майна (пп. 5 п. 11.32 Порядку № 1588). Таке стягнення здійснюється на підставі рішення суду.

Для того щоб не турбуватися за своє майно, рекомендуємо знайти можливість погасити борги, знятися з обліку як платник податків, ЄСВ і закрити банківські рахунки.

Підприємець. Якщо не вийде погасити борги, я зможу після держреєстрації припинення діяльності у цьому ж році повторно зареєструватися підприємцем-єдинником за наявності податкового боргу?

Юрист. Ні, не зможете. Згідно з пп. 291.5.8 ПК не можуть бути зареєстровані платниками єдиного податку (першої – третьої груп) суб'єкти господарювання, у яких на день подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування є податковий борг (за винятком безнадійного боргу, який виник у результаті обставин непереборної сили, тобто форс-мажору).

Підприємець. Добре, припустимо, я знайшов гроші і погасив податкові борги. А чи можлива у принципі повторна реєстрація єдинником протягом одного року? Чи можуть мені відмовити на тій підставі, що закриття підприємництва відбулося у цьому ж календарному році?

Юрист. Ні, цей факт не може бути підставою для відмови в реєстрації єдинником. Адже в поточному році ви не міняли систему оподаткування, а просто припинили підприємницьку діяльність. Змінити систему оподаткування дозволяється один раз протягом року. Ця вимога у даному випадку не порушується.

Підстави для відмови в держреєстрації фізособи-підприємця перелічені в ч. 2 ст. 28 Закону № 755, наприклад: наявність обмежень на зайняття підприємницькою діяльністю, наявність запису про те, що людина вже зареєстрована як підприємець тощо. Крім того, зареєструватися підприємцем можна тільки за дотримання вимог п. 291.5 ПК (зокрема, якщо у вас немає податкового боргу).

Якщо відсутні підстави для відмови і борги погашені, то заповнюйте правильно документи – і ласкаво просимо до державного реєстратора!

Підприємець. А коли я зможу подати заяву, що хочу бути на єдиному податку?

Юрист. Подати заяву про вибір спрощеної системи оподаткування ви можете (ст. 298 ПК):

·          відразу при державній реєстрації підприємцем;

·          до закінчення місяця реєстрації (при виборі першої або другої групи єдинників);

·          протягом 10 календарних днів після реєстрації (при виборі третьої групи).

До речі, при поданні заяви про вибір спрощеної системи оподаткування вам слід зважити на вимоги пп. 298.1.4 ПК. А саме: якщо підприємець протягом календарного року, що передує переходу на сплату єдиного податку, прийняв рішення про припинення підприємницької діяльності, то при переході на спрощену систему оподаткування в розрахунок доходу за попередній календарний рік включається вся сума доходу, отримана таким платником від підприємницької діяльності за цей календарний рік.

Поясню на прикладі. Припустимо, суб'єкт господарювання збирається перейти на сплату єдиного податку. А протягом календарного року до такого переходу він припинив свою підприємницьку діяльність. Наприклад, у березні 2016 року хоче стати єдинником, а в листопаді 2015 року закрив свою справу. У цьому випадку при переході на спрощенку до розрахунку доходу за 2015 рік буде включена вся сума доходу, отримана ним від підприємницької діяльності за 2015 рік. І якщо вона перевищить допустимі обсяги, то підприємцеві відмовлять у переході на єдиний податок.

Підіб’ємо підсумки

Підприємець хоче позбутися податкових боргів. Для цих цілей такий метод, як закриття підприємницької діяльності і потім нова реєстрація як підприємця – не підійде. Навіть якщо він закриється, податкові борги залишаться, обростуть штрафними санкціями. І все це податкові органи можуть стягнути, у тому числі і за рахунок майна цієї фізичної особи.

Для погашення виниклих боргів закриватися абсолютно не обов'язково, адже чинним законодавством передбачені варіанти «боротьби» з боргами, наприклад розстрочення, відстрочення податкових (ст. 100 ПК).

Якщо підприємець усе ж таки хоче закритися і потім заново зареєструватися, то йому краще розрахуватися за податковими зобов'язаннями і боргами до початку процесу «закриття». Адже чим довше тягнути, тим більше набіжить штрафів і пені. Крім того, процедура зняття з обліку в ДПІ у цьому випадку пройде безболісно.

"БАЛАНС", 2016, № 17.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!