Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Мінімальний розмір плати за оренду сільськогосподарські ділянки можуть підвищити

September 18, 2014

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 5066 щодо мінімального розміру річної орендної плати за користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення, земельною часткою (паєм).
Проектом пропонується на законодавчому рівні встановити розмір річної плати за оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), що перебуває у приватній власності, не менше 6 % його вартості та зобов’язати орендарів сплачувати не менше половини від її загального розміру в грошовій формі.
Зараз мінімальний розмір річної орендної плати втановлено на рівні 3 %, але реалізація цього положення на практиці ускладнюється відсутністю належного врегулювання на рівні закону.
Крім того, відповідно до правової позиції Верховного Суду України, зазначеній в постанові від 25 червня 2011 року, Указ Президента України від 02.02.02 р. № 92/2002 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян — власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)», до якого було внесено зміни щодо збільшення мінімальногго розміру орендної плати до 3 %, має рекомендаційний характер. Він є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору, а не для автоматичної зміни умов договору оренди та підвищення орендної плати.
Також, складна ситуація щодо переукладання договорів оренди щодо підвищення розміру орендної плати до 3 відсотків ускладнюється і тим, що орендарі в більшості випадків розраховуються з орендодавцями в натуральній формі за завищеними цінами, які встановлюють самостійно.

За матеріалами офіційного веб-порталу ВР України.

Новини за темою:
Орендна плата за землю у звітності з ПДВ.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!