Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Компенсація орендарем нерухомості вартості витрат на комунальні послуги та енергоносії: що з ПДВ?

July 22, 2016

ДФС у листі від 21.06.2016 р. № 1178/99-99-15-01-01-18 розглянула проблемне питання щодо оподаткування ПДВ операцій з компенсації орендарем нерухомого майна вартості витрат на комунальні послуги та енергоносії, що було викладене у листі ДФС від 19.04.2016 г. № 8815/6/99-99-19-03-02-15.
Податківці зауважили: у вартості послуги з оренди нерухомого майна орендар здійснює економічне відшкодування всіх елементів витрат орендодавця, що включені ним до виробничої собівартості послуги, у т. ч. й таких складових інших прямих витрат, як вартість комунальних послуг та електроенергії, земельний податок за земельну ділянку, податок на нерухоме майно.
Отже, операція з постачання послуги з оренди нерухомого майна оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 %, без виключення з її складу будь-яких складових частин її вартості.
У випадку, якщо між орендодавцем та орендарем укладено окремі договори про надання орендарем компенсації витрат, які не включаються орендодавцем до складу орендної плати, а підлягають окремій оплаті, зокрема, за спожиті орендарем комунальні послуги та електроенергію, земельний податок за земділянку, податок на нерухоме майно, то суми коштів, сплачених за такими договорами, не включаються орендодавцем до бази оподаткування послуги з оренди нерухомості, оскільки є окремими самостійними операціями.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kompensaciya-arendatorom-nedvizhimosti-stoimosti-rasxodov-na-kommunalnye-uslugi-i-energonositeli-chto-s-NDS

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!