Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Коментар НБУ щодо рівня інфляції у січні 2016 року

February 9, 2016

У січні 2016 року споживча інфляція становила 0.9 % порівняно з груднем 2015 року. У річному вимірі вона сповільнилася до 40.3 % порівняно з 43.3 % на місяць раніше.
Опубліковані Держстатом дані були близькими до оцінок НБУ (1.1% у січні до попереднього місяця). Розвиток інфляційних процесів у січні значною мірою відповідав прогнозованій НБУ траєкторії уповільнення споживчої інфляції до 12 % на кінець 2016 року.
Основне відхилення від очікуваних значень спостерігалося за показником базової інфляції. Показник базової інфляції відрізняється від загальної тим, що відображає зміну цін без урахування товарів та послуг, коливання цін яких суттєво залежать від чинників, що лежать поза межами впливу монетарної політики. Зокрема до таких належать окремі сирі продукти (наприклад, овочі, фрукти, яйця), паливо, а також товари та послуги, що регулюються адміністративно.
У січні рівень базової інфляції не змінився порівняно з груднем 2015 року, тоді як НБУ очікував його зростання на 0.7 %.
Різниця пояснюється більшим, ніж очікувалося, зниженням цін на одяг та взуття (на 4.4 % порівняно з груднем). Це компенсувало очікуване помірне підвищення цін на інші складові базової інфляції, які переважно імпортуються, через посилення волатильності обмінного курсу гривні. Зокрема, цін на побутову техніку, фармацевтичну продукцію, аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для оброблення інформації. Як наслідок, уповільнення базової інфляції в річному вимірі (до 31.3 %) відбувається дещо швидше, ніж згідно поточного прогнозу.
Рівень небазової інфляції (1.8 %) був близьким до оцінок НБУ.
Головним чином цей рівень був забезпечений подорожчання сирих продуктів харчування (на 3.5 % порівняно з груднем). Очікувано продовжували зростати ціни на молоко та молочні продукти через зниження поголів’я великої рогатої худоби та підвищення попиту на тлі розширення експортних можливостей. Сезонно дорожчали яйця та овочі. Також прогнозовано збільшилися ціни на імпортовані фрукти та овочі, у тому числі через курсовий чинник.
Очікуваним було і зниження цін на паливо на внутрішньому ринку (на 1.3 % до попереднього місяця) на тлі подальшого здешевленням нафти на світових ринках, а також регулятивних ініціатив уряду.
Ціни та тарифи, що регулюються адміністративно, як і очікувалося, у січні майже не змінилися (зросли на 0.1 % порівняно з груднем). Зокрема, продовжилося падіння цін на тютюнові вироби (на 3.4 %) завдяки зниженню цін окремими виробниками. Це компенсувалося зростанням адміністративно регульованих цін на інші товари та послуги, у тому числі на  алкогольні напої та хліб, а також окремі житлово-комунальні послуги.

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/Komentar-NBU-shhodo-rivnya-inflyacii-u-sichni-2016-roku-13388.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!