Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як заповнити ВКО при здаванні виручки в банк: роз’яснення фахівця ДФС

September 3, 2015

Касова первинка традиційно є об'єктом пильної уваги перевіряючих. Для підприємства це означає, що в цьому питанні дрібниць бути не може. Одна з проблем, що виникають при оформленні видаткового касового ордера (далі – ВКО), – його заповнення при здачі готівки в банк. Каменем спотикання є наявність у Положенні про ведення касових операцій, затвердженому постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637, двох таких норм:

  • п. 3.10, який дозволяє при здачі готівки в банк не заповнювати реквізит «Отримав». Проте є ще й реквізити «Підпис отримувача» і «Видати», про необхідність заповнення яких у цій ситуації нічого не сказано;
  • п. 3.5, який не дозволяє враховувати для виведення залишку готівки в касі ВКО, у яких відсутній підпис отримувача. А таке порушення чревате штрафом у двократному розмірі суми перевищення ліміту згідно зі ст. 1 Указу Президента від 12.06.95 р. № 436/95.

Тому на практиці існують різні варіанти заповнення ВКО при здачі готівки в банк. Наприклад, як при звичайній видачі готівки фізособі із зазначенням у реквізиті «Видати» П. І. Б. отримувача, який і ставить підпис у реквізиті «Підпис отримувача». «Баланс» неодноразово звертав увагу на цю проблему і пропонував свій варіант заповнення ВКО (див. «БАЛАНС», 2013, № 68-69, 2014, № 81). Правильність наших рекомендацій підтверджена ДФС.

За матеріалами «Баланс» № 73, який виходить з друку 07.09.15 р.

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!