Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як відобразити в обліку вартість не облікованих ОЗ, виявлених при інвентаризації?

October 31, 2014

У ході інвентаризації в приміщенні офісу комісія виявила об`єкти основних засобів (далі – ОЗ), які не значаться в обліку: джерело безперебійного живлення (далі – ДБЖ) для комп`ютера, пилосос, офісне крісло і телефонний апарат. Після проведення розслідування з`ясувалося, що:

- ДБЖ просто помилково списали з балансу при списанні декількох аналогічних ДБЖ, що стали непридатними;

- пилосос купив директор на свої кошти, а чек та авансовий звіт до бухгалтерії не подав;

- зношене офісне крісло списали з балансу ще за підсумками торішньої інвентаризації, але з офісу так і не прибрали;

- телефонний апарат придбали і встановили, а прибуткові документи не встигли забрати у постачальника.

Як відобразити в обліку вартість таких ОЗ?

Як бачимо, у кожного виявленого об`єкта ОЗ своя історія. Тому і факт їх виявлення відображатиметься в обліку по-різному.

1. ДБЖ. У цьому випадку потрібно просто виправити помилку в обліку. При цьому якщо на момент помилкового списання ДБЖ у нього ще залишалася недоамортизована вартість, то крім бухгалтерського доведеться коригувати і податковий облік згідно з нормами ПК.

Крім того, при відновленні ДБЖ в бухобліку підприємству потрібно:

- подати уточнюючу декларацію з ПДВ. Це необхідно зробити, якщо ваше підприємство при списанні ДБЖ не подало до податкової інспекції документи, що підтверджують їх знищення, і нарахувало податкові зобов`язання з ПДВ виходячи зі звичайної ціни, але не нижче від його недоамортизованої вартості;

- внести уточнення до звітності з податку на прибуток, якщо ДБЖ було списано в минулому звітному періоді. Адже, при ліквідації ДБЖ підприємство могло включити його недоамортизовану вартість до податкових витрат. Тепер доведеться такі витрати відсторнувати і нарахувати зобов`язання з податку на прибуток, штраф і пеню. Сума штрафу (3 % або 5 %) залежатиме від способу виправлення помилки – через уточнюючий розрахунок (за формою декларації) або у складі поточної декларації через додаток ВП.

2. Пилосос. Для того щоб пилосос узяти на облік, потрібно знати його вартість. Добре, якщо директор принесе чек з магазину. Але як її визначити без документів?

Завважимо, що норми П(С)БО 7 не зазначають, як визначається первісна вартість таких «випадково виявлених» об`єктів ОЗ. Правда, там є п. 10, згідно з яким вартістю безоплатно отриманих ОЗ є їх справедлива вартість на дату отримання.

Але все ж таки раніше не оприбутковані об`єкти – це не зовсім те саме, що й безоплатно отримані.

Тому на практиці недержавні підприємства керуються ринковими цінами на аналогічні об`єкти. Можна, наприклад, скачати прайс-лист магазину побутових електротоварів з Інтернету. У результаті первинним документом, на підставі якого ви зможете оприбуткувати пилосос, буде бухгалтерська довідка з роздруківкою прайс-листа.

Поява пилососа на балансі підприємства відобразиться проведенням Дт 106 – Кт 746 «Інші доходи» на суму його первісної (визначеної) вартості. Бухгалтерська амортизація нараховуватиметься у звичайному порядку (на відміну від податкової, яка в цьому випадку не нараховується). У податковому обліку вартість пилососа також доведеться включити до складу інших доходів (пп. 135.5.15 ПК).

3. Офісне крісло. Оскільки крісло вже було списане раніше, його слід просто прибрати з очей геть (викинути, відвезти додому комусь із співробітників, врешті-решт). Ніяких бухгалтерських і податкових наслідків це не потягне.

4. Телефонний апарат. Слід отримати у постачальника прибуткові документи на цей об`єкт ОЗ (накладну, податкову накладну). І на підставі таких документів оприбуткувати телефон. В обліку будуть такі проведення:

- Дт 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» – Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»;

- Дт 641 «Розрахунки за податками/ПДВ» – Кт 631.

Уведення в експлуатацію телефонного апарата відобразиться проведенням:

- Дт 104 «Машини та обладнання» – Кт 152.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС” від 03.11.14 р. № 91.

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!