Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як відображати ставку ПДВ 7 % у КОРО і Z-звіті?

June 13, 2014

З моменту набуття чинності Закону від 27.03.14 р. № 1166-VII, тобто з нуля годин 1 квітня 2014 року, касові апарати мали бути перепрограмовані. І в касовому чеку сума покупки повинна була відображатися вже з ПДВ у розмірі 7 %. Проте, як ми всі пам`ятаємо, про існування Закону № 1166 не всі дізналися навіть 1 квітня 2014 року, не говорячи вже про 31 березня. Тобто в аптек не було технічної можливості своєчасно перепрограмувати РРО.

Законодавець зважив на це, і навздогін було прийнято Закон від 10.04.14 р. № 1200-VII, який набув чинності 19 квітня, згідно з яким до 1 червня 2014 року аптечним закладам не загрожували штрафи за відсутність у фіскальному касовому чеку обов`язкових реквізитів (код ставки ПДВ за одиницею товару; загальна сума ПДВ за кожною позицією або групою товарів і загальна суми до сплати з урахуванням ПДВ).

Проте крім касового чека аптеки зобов`язані формувати і Z-звіт. Про нього нічого не сказано в Законі № 1200. Так як Z-звіт формується в автоматичному режимі на підставі фіскальних касових чеків, які заносяться до нього в тому вигляді, у якому формуються у момент продажу, ми вважаємо, що до Z-звіту без зазначення 7%-вого ПДВ, роздрукованого до 1 червня, не може бути ніяких претензій із боку контролюючих органів.

Тепер розглянемо, які проблеми виникли в аптек із застосуванням КОРО.

Дані потрапляють до КОРО із фіскальних звітних чеків (Z-звітів). А як ми пам`ятаємо, у них 7%-вий ПДВ якийсь час міг не відображатися (до моменту перепрограмування РРО). А отже, і в КОРО цієї суми окремо видно не буде. Крім того, до КОРО не було внесено змін, і окремих граф для відображення суми ПДВ за ставкою 7 % у ній немає. Тобто, навіть перепрограмувавши РРО, заповнити КОРО на підставі Z-звітів правильно не вийде.

Щоб уникнути зайвих запитань із боку податкових органів, до КОРО можна розбити графи 6 та 7 на дві колонки, тобто окремо відображати об’єми реалізації за ставкою 20 % та 7 % (і таким же чином сам ПДВ).

 

Більш докладну консультацію див. в журналі „БАЛАНС” № 47-48 від 16.06.14 р.

 

Новини за темою:

До 1 червня аптекам необхідно перереєструвати РРО

Нова форма податкової накладної: вже скоро

Оприлюднено новий перелік медвиробів, які обкладаються за ставкою ПДВ 7 % з 1 липня 2014 року

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!