Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зміни до законодавства, що діють із серпня 2016 року

July 29, 2016

·          Із 1 серпня Закон від 25.12.15 р. № 922-VIII «Про публічні закупівлі» уведено в дію для усіх замовників (нагадаємо, що з 1 квітня Закон діє для центральних органів виконавчої влади та замовників, що здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання). Замовникам, для яких цей Закон діє з 1 серпня, дозволено використовувати електронну систему закупівель з метою відбору постачальника товару (товарів), надавача послуги (послуг) та виконавця робіт для укладення договору, у разі закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) вартістю менше 200 тис. грн., а робіт – менше 1,5 млн грн.

·          Із 1 серпня діє Порядок інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом «єдиного вікна» з використанням електронних засобів передачі інформації, затверджений постановою КМУ від 25.05.16 р. № 364. Порядком визначено механізм взаємодії органів доходів і зборів, держорганів, уповноважених на здійснення санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю, та підприємств за принципом «єдиного вікна» із застосуванням інформаційно-телекомунікаційної системи органів доходів і зборів. Дія Порядку поширюється на операції із ввезення на митну територію України товарів, які підлягають митному та іншим видам державного контролю, та вивезення таких товарів за межі митної території України. Установлено, що рішення про здійснення вищеназваних видів контролю приймається підприємством у разі електронного декларування товарів шляхом надсилання органу доходів і зборів електронного повідомлення, передбаченого цим Порядком.

·          Із 1 серпня 2016 року по 31 грудня 2018 року тимчасово встановлено ставки акцизного податку (далі – АП) на вживані легкові автомобілі та інші моторні транспортні засоби, призначені переважно для перевезення людей (крім товарної позиції 8702), включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони та гоночні автомобілі (далі – ТЗ), зокрема:
– до ТЗ із двигуном внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням та з кривошипно-шатунним механізмом – від 0,063 до 2,209 євро за 1 см3 об’єму циліндрів двигуна;
до ТЗ із двигуном внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення (дизелем або напівдизелем) – від 0,103 до 2,209 євро за 1 см3 об’єму циліндрів двигуна.
Ці ставки не застосовуються до автомобілів, вироблених державою-окупантом/державою-агресором або увезених з території такої держави та/або з окупованої території України; вироблених до 01.01.10 р. та у разі ввезення в Україну більше одного легкового автомобіля протягом календарного року (Закон від 31.05.16 р. № 1389-VIII).

·          Із 2 серпня (у зв’язку з запланованим оприлюдненням в «Офіційному віснику України» від 02.08.16 р. № 58) набуває чинності наказ Мінфіну від 17.06.16 р. № 553, яким затверджено форму Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації. Одночасно втратив чинність наказ Міндоходів від 27.01.14 р. № 85, яким затверджено форму Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій і Порядок її складання.

·          Із 5 серпня застосовується Технічний регламент щодо деяких товарів, які фасують за масою та об’ємом у готову упаковку, розроблений відповідно до законодавства ЄС у сфері упакування товарів. Дія Техрегламенту поширюється на упаковані одиниці (тобто товари разом з індивідуальною упаковкою, в яку вони упаковані) з постійним номінальним вмістом – призначеними для продажу товарами масою або об’ємом не менше 5 г чи мл та не більше 10 кг чи л. Техрегламентом установлено вимоги до упакованих одиниць, визначено порядок статистичного контролю партій упакованих одиниць, знак відповідності упакованої одиниці. Документ містить таблицю відповідності положень Директиви Ради від 20.01.76 р. № 76/211/ЄЕС про наближення законодавства держав-членів про компонування за масою чи за об’ємом окремих розфасованих товарів та положень Техрегламенту. Надання на ринку упакованих одиниць, які уведені в обіг до 5 серпня та перебувають в обігу не більше двох років із дня набрання чинності цієї постанови, не може бути заборонено чи обмежено на підставі їх невідповідності вимогам цього Техрегламенту (постанова КМУ від 16.12.15 р. № 1193).

·          До 3 вересня фінансові установи повинні зареєструвати свої відокремлені підрозділи, інформацію про які унесено до Держреєстру фінансових установ до 03.06.16 р., але які не включено до ЄДР (розпорядження Нацкомфінпослуг від 14.04.16 р. № 793).

Повну добірку інформації див. у «БАЛАНС», 2016, № 60.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!