Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Формування вартості ОЗ при нестандартному придбанні

April 24, 2014

Спосіб зарахування об’єкта ОЗ на баланс підприємства визначає порядок формування його первісної вартості та особливості обліку:
• первісна вартість об’єктів ОЗ, отриманих у результаті обміну, формується з певними нюансами і може розрізнятися в бухгалтерському й податковому обліку. При цьому амортизація на такі об’єкти ОЗ нараховується за загальними правилами;
• безплатно отримані об’єкти ОЗ в бухобліку прибуткують за справедливою вартістю та амортизуються. При цьому одночасно з витратами на амортизацію в такій самій сумі визнається дохід. У податковому обліку ці об’єкти ОЗ відображаються за певних умов на підставі передавальних документів і також амортизуються з одночасним визнанням доходу. В інших випадках вартість безплатно отриманих об’єктів ОЗ включається до доходу в момент їх отримання або взагалі не вважається доходом;
• первісна вартість об’єктів ОЗ, отриманих за рахунок коштів ЦФ, формується за загальними правилами. Дохід від ЦФ визнається одночасно з витратами на амортизацію в тій самій сумі пропорційно до суми ЦФ у загальній вартості такого об’єкта. Правила податкового й бухгалтерського обліку таких об’єктів практично збігаються.

Детальніше, з умовними прикладами, див. у одноіменній консультації в ПК № 8 «Довідник за операціями з основними засобами: первинні документи та облік», 2014 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!