Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

«Дорожня карта» для бюджетних установ зі щомісячної індексації: легко впораємося і цього разу

May 27, 2014

Почнемо з категорії працівників 1–5-го розрядів за Єдиною тарифною сіткою (далі – ЄТС). Для більшості працівників цієї категорії базовим місяцем був грудень 2013 року. Унаслідок законодавчого підвищення в цьому місяці розміру мінімальної зарплати для кожного з розрядів у різних сумах відбулося підвищення посадових окладів. І це вірна ознака того, що місяць став базовим, а відтак значення індексу споживчих цін (далі – ІСЦ) за цей місяць умовно приймається за 1 або 100 %.
З огляду на це обчислювати наростаючим підсумком ІСЦ починаємо з індексу місяця, що настає за базовим (тобто індексу січня 2014 року), і не зупиняємося до тих пір, поки результат розрахунків не перевищить 101 %. Ми вже знаємо із публікації минулого місяця, що таке перевищення відбулося лише на стадії, коли до розрахунків було залучено індекс березня 2014 року, і в результаті ми отримали ІСЦ, що дорівнює 103 %. Звідси маємо величину приросту ІСЦ – 3 % (103 % – 100 %). І не забуваючи, що застосувати цю величину можна лише у травні (у місяці, що настає за місяцем опублікування індексу березня), виплачуємо у травні цього року суму індексації 36,54 грн. (1 218,00 грн. х 3 %) тим працівникам, для кого раніше не було визначено фіксованої суми індексації.
У разі якщо раптом для когось із таких працівників саме в цьому місяці відбулося підвищення заробітної плати в частині її постійних складових, наприклад підвищення розряду чи постійної доплати, права на індексацію вони не матимуть. Підкреслимо: усе це справедливо для працівників, для яких не визначалася фіксована сума індексації.
А ті працівники, для кого раніше було визначено фіксовану суму індексації, отримають, так би мовити, індексацію двох видів: свою фіксовану, а також пов’язану з ростом ІСЦ (36,54 грн.).

Більш детальну консультацію щодо індексації для працівників, індексації стипендій можна дізнатись з «БАЛАНС-БЮДЖЕТ» № 21, який вийшов з друку 26.05.14 р, а також можна звірити свої розрахунки сум індексації за травень із нашими.

Величину приросту ІСЦ за 2008-2014 роки (до травня) див. у розділі «Індексація і компенсація».

Залишаючись з нами, ви завжди завчасно отримуватимете всі необхідні дані для проведення щомісячної індексації.


Новини за темою:

Індексація грошових доходів громадян за травень 2014 року

Як індексуються стипендії: роз’яснює Мінсоцполітики

Удосконалений порядок індексації грошових доходів населення

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!