Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Спецвипуск «Просто про облік: Право. Облік. Податки»

January 6, 2017

Пропонуємо вашій увазі спецвипуск «БАЛАНС», 2016, № 87 «Просто про облік: кадровий облік. Облік ПДВ. Власний капітал».

Акценти спецвипуску:


КАДРОВИЙ ОБЛІК

Переведення працівників: правильно оформляємо
Переведення працівника з посади на посаду на одному підприємстві або на інше підприємство оформляється наказом (розпорядженням) керівника підприємства. Залежно від підстав переведення крім наказу (розпорядження) про переведення потрібно оформити й інші документи, що підтверджують згоду працівника на переведення, а в окремих випадках і ті, що підтверджують підставу для переведення.

Переміщення працівників: як правильно оформити
Переміщення – це доручення працівникові роботи на тих самих умовах, але в іншому приміщенні або структурному підрозділі, на іншому механізмі, агрегаті, але в тій самій місцевості в рамках спеціальності, кваліфікації або посади, передбаченої трудовим договором.
Для переміщення згода працівника не потрібна. Адже умови укладеного з ним трудового договору не міняються. Але слід узяти до уваги, що не можна переміщати співробітника на інше робоче місце, якщо робота там протипоказана йому за станом здоров'я (ч. 2 ст. 32 КЗпП). Наявність медичних протипоказань повинна підтверджуватися документами, виданими медичними установами.
Доплачувати до розміру попереднього середнього заробітку доведеться протягом 2 місяців із дня переміщення – у тому випадку, якщо в результаті переміщення заробіток зменшується з незалежних від працівника причин (ст. 114 КЗпП).


ОБЛІК ПДВ

Як визначити місце постачання товарів
Місце постачання товарів – це:
– фактичне місцезнаходження товарів на момент їх постачання (пп. «а» п. 186.1 ПК);
– місце, де товари знаходяться на момент початку їх перевезення або пересилання (пп. «б» п. 186.1 ПК);
– місце, де фактично здійснюється складання, монтаж або установка (пп. «в» п. 186.1 ПК);
– пункт відправлення пасажирського транспортного засобу (пп. 186.1.1 ПК).

Як визначити місце постачання послуг
Розказано, як визначити місце постачання послуги та з'ясувати, чи є об'єкт обкладення ПДВ. Розглянено, як оформити податкову накладну і відобразити операцію в декларації, а також як відобразити операцію з надання послуг нерезиденту (нерезидентом) в обліку отримувача послуг.

Замінники податкової накладної
При відображенні податкового кредиту на підставі зазначених документів слід урахувати, що податковий кредит повинен бути відображений тільки в періоді виникнення права на нього. Тобто відобразити податковий кредит у поточній декларації протягом 365 календарних днів, що настають за датою оформлення такого документа, не можна, оскільки норма п. 198.6 ПК поширюється тільки на ПН. Якщо податковий кредит не був відображений у періоді виникнення права на нього, платник ПДВ повинен подати уточнюючий розрахунок до податкової декларації з ПДВ цього періоду, указавши в ньому суму податкового кредиту.


ВЛАСНИЙ КАПІТАЛ

Способи збільшення статутного капіталу
АТ може збільшувати СК двома способами, які заборонено об'єднувати: або шляхом підвищення номінальної вартості акцій (за рахунок додаткового капіталу або нерозподіленого прибутку); або шляхом розміщення додаткових акцій існуючої номінальної вартості (за рахунок додаткових внесків акціонерів).

Збільшення СК ТОВ за рахунок додаткових внесків учасників

  • Збільшення СК ТОВ за рахунок додаткових внесків чинних учасників
    Якщо СК ТОВ збільшується без прийняття нових учасників, то додаткові внески зазвичай здійснюються чинними учасниками без зміни величини часток кожного з них.
  • Збільшення СК ТОВ за рахунок додаткового внеску нового учасника
    При входженні нового учасника до ТОВ розміри часток чинних учасників у СК зменшуються, якщо такі учасники не роблять додаткових внесків.
  • Збільшення СК ПП з єдиним власником
    Єдиний власник ПП (частка в СК – 100 %) може збільшувати СК не тільки за рахунок своїх додаткових внесків, але й за рахунок нерозподіленого прибутку, який залишився в його розпорядженні після сплати податків.

Реінвестиція дивідендів
У разі реінвестиції дивідендів товариство фактично «не випускає з рук» нараховані дивіденди й учасники їх не отримують. Проте правила оподаткування діють такі самі, як і в разі звичайної виплати дивідендів.

Номер № 87 (1652) від 7 листопада 2016 року

Оформіть передплату на видання «БАЛАНС» на IV квартал,
щоб отримувати корисні консультації, поради, відповіді на запитання
можна будь-яким зручним для вас способом:
· за номерами (056) 374-86-29, (044) 521-03-95 до редакції;
· написавши на електронну пошту product@balance.ua;
· на сайті www.balance.ua у розділі «Магазин»;
· сплативши рахунок. Просто пройдіть за посиланням, роздрукуйте та оплатіть рахунок.

Скачати рахунок

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!