Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Бухгалтерський облік загальновиробничих витрат

December 18, 2014

З цієї статі ви дізнаєтесь: які витрати належать до загальновиробничих та як правильно їх обліковувати та розподіляти.

Для обліку ЗВВ призначено однойменний рахунок 91, який за видами витрат поділяється на субрахунки. Сільськогосподарські підприємства можуть відкривати їх за галузями виробництва, а саме:

· 911 «Загальновиробничі витрати рослинництва»;

· 912 «Загальновиробничі витрати тваринництва»;

· 913 «Загальновиробничі витрати промислових виробництв»;

· 914 «Фіксований сільськогосподарський податок»;

· 915 «Орендна плата за земельні паї».

За дебетом рахунка 91 відображається сума визнаних витрат, за кредитом – їх списання в порядку розподілу за об’єктами обліку (на рахунок 23).

Аналітичний облік ведеться за місцями виникнення (бригади, ферми, цехи, відділення), центрами і статтями (видами) витрат. Наприклад, до субрахунка 911 можна відкрити такі аналітичні рахунки для обліку ЗВВ: 911.1 «Загальновиробничі витрати рослинництва»; 911.2 «Загальновиробничі витрати бригади № 1»; 911.3 «Загальновиробничі витрати бригади № 2». Підприємство самостійно визначає перелік статей за кожним аналітичним рахунком і фіксує це в наказі про облікову політику.

Інструкцією № 291 передбачено щомісячне закриття рахунку 91, тобто розподіл ЗВВ між об’єктами витрат. Але з огляду на особливості сільгоспвиробництва, наприклад у рослинництві, зазначені витрати доцільно розподіляти та списувати в інший строк, але не рідше одного разу на квартал. До того ж їх треба розподілити на дату подання річної фінансової звітності, оскільки окремо у цій звітності вони не відображаються.

Для розподілу ЗВВ обліковою політикою підприємства повинні бути встановлені такі показники, як перелік ЗВВ та база розподілу. Залежно від вибору бази розподілу сума списання ЗВВ на витрати того чи іншого періоду може змінюватися.

Більш детально див. у «БАЛАНС-АГРО» № 48, який виходить з друку 22.12.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!