Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Оренда та РРО

May 5, 2015

Підприємство здає в оренду офісні приміщення. Розрахунки з орендарями проводяться в готівковій формі. Чи треба орендодавцеві при проведенні таких розрахунків застосовувати РРО?
Нагадаємо, що дія Закону від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265) поширюється на всіх суб`єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (за допомогою платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо). При цьому розрахунковою є операція з приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток тощо в місці реалізації товарів (послуг).
Проте в Законі № 265 немає визначення терміна «послуга». Тому незрозуміло, чи треба застосовувати РРО при розрахунках за оренду. Згідно із Цивільним кодексом (далі – ЦК), договір оренди не належить до договорів про надання послуг. Пояснюється це тим, що предметом договору оренди є неспоживана річ або майнові права. А предметом договору про надання послуг є сама послуга. Причому будь-яка послуга споживається у процесі її надання – така суть цього поняття.
Те, що оренда – це не послуга, роз’яснив і Мін’юст у листі від 23.12.04 р. № 8-11-19.
Таким чином, орендні правовідносини і відносини у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг мають різне правове походження. А отже, розрахунки за оренду не повинні підпадати під дію Закону № 265. Такого ж висновку дійшов ВАСУ (див. постанову від 06.11.13 р. у справі № К-52582/09).
Виходячи з вищесказаного, ми вважаємо, що орендодавець може оформити приймання готівкових орендних платежів прибутковим касовим ордером (без застосування РРО).
Проте хочемо попередити, що податківці завжди вважали оренду послугою. На їх погляд, від застосування РРО могли звільнятися тільки підприємства, які не відносяться до сфери торгівлі та громадського харчування (на підставі редакції п. 1 ст. 9 Закону № 265, що діє до 01.01.15 р.).
Якщо дотримуватися цієї логіки, то з 1 січня 2015 року (після внесення змін до п. 1 ст. 9 Закону № 265) абсолютно всі підприємства повинні при прийманні готівки від орендарів застосовувати РРО.
Тому, щоб уникнути спорів при перевірках, рекомендуємо проводити розрахунки з орендарями через касу банку.

За матеріалами журналу „БАЛАНС” від 05.05.15 р. № 36.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!